Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Για το νόημα της 25ης Μαρτίου

 Aπό τους "Νέους", εκλεκτούς αναγνώστες της viotia, λάβαμε ένα συγκινητικό άρθρο για την 25η Μαρτίου που αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα... Δείτε.  
 
 
 
Φιλε βοιωτέ
δυο μέρες πριν από την εθνική μας γιορτή, την εθνική παλλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου , και ενώ όλη η Ελλάδα σε άθλια οικονομική και ψυχολογική κατάσταση αγωνιά για το αύριο που μόνο αισιόδοξο δεν προβλέπεται, θα θέλαμε να τονίσουμε μερικά απλά πράγματα που όλοι συζητάμε στα σπίτια, στις παρέες μας, στα καφενεία , στις δουλειές μας , παντού.

Πρώτα απ' όλα, όπως και στην 28η Οκτωβρίου , δεν θέλουμε και δεν πρόκειται ο ελληνικός λαός να τιμήσει σε αυτήν την ακόμα πιο σημαντική γιορτή , τους πολιτικούς , τους πολιτικάντηδες, τους αυλικούς, τους υποτακτικούς, όλα τα κέντρα και τα παράκεντρα της εξουσίας που μας οδήγησαν εδώ. Στην οικονομική ανελευθερία και στην εθνική ταπείνωση. Δεν τους θελουμε γιατί αυτοί και όχι εμείς δημιούργησαν το χάος που τώρα θέλουν πάλι αυτοί (!) να βάλουν σε τάξη. Γιατί αρχίζουν από εμάς, ενώ αν ήταν ελάχιστα σοβαροί, θα άρχιζαν από τον εαυτό τους.

Λέμε λοιπόν, ότι αυτή η γιορτή ανήκει μόνο στους Έλληνες, όχι τους Έλληνες υπήκοους , αλλά σε όσους έχουν ελληνική ψυχή, σε όσους καταλαβαίνουν ότι αν έχεις βαθιά συναίσθηση του τι σημαίνει η ελληνική Επανασταση του 1821, φέρεσαι αλλιώς, στην προσωπική αλλά και τη δημόσια ζωή σου. Γιατί η συναίσθηση αυτή δεν είναι κούφια και ωραία ψεύτικα λόγια αλλά πίστη στις αρχές της ελευθερίας σε οποιαδηποτε μορφή και σε όλες τις αξίες που συνεπάγονται από αυτή : δημοκρατία, αξιοκρατία, πατριωτισμός και γενναιότητα. Και πάνω από όλα, είναι πράξη ζωής.

Λέμε λοιπόν, ότι η τιμή ανήκει και την οφείλουμε αποκλειστικά στους ήρωες της Επανάστασης που δεν ...συνωστίστηκαν στην Τριπολιτσά, στην Γραβιά, στην Αλαμάνα, στην Αράχοβα, στο Μεσσολόγγι, στο Ζάλλογγο! Στους ηρωικούς αυτούς Έλληνες και τις Ελληνίδες που δεν φοβήθηκαν να πέσουν στην φωτιά και να καούν για να γίνει αυτό το ταλαιπωρημένο αλλά σπουδαίο έθνος, ανεξάρτητο κράτος.

Λέμε ακόμα πως ο πατριωτισμός έχει πολλά πρόσωπα και αποδεικνύεται με πράξεις, προσωπικές και δημόσιες. Αν λοιπόν το 1821 πατριωτισμός ήταν ο αδυσώπητος πόλεμος κατά των Τούρκων ,με σύνθημα το "Ελευθερία ή Θάνατος", σήμερα πατριωτισμός είναι να διατηρήσουμε τις αξίες αυτού του περήφανου έθνους αλώβητες από κάθε "επίθεση" και επιβουλή. Να ξαναβρούμε τις αρετές που προσπάθησαν πολλά χρόνια να τις ακυρώσουν, να τις υποβιβάσουν , να τις ντροπιάσουν, για να μην έχουμε ως έθνος κανένα ιδεολογικό , πολιτιστικό και ηθικό στήριγμα.

Όμως λέμε επισης, ότι οι μεντορες αυτής της απαξίωσης της Ελλάδας λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο...δηλαδή όλους εμάς. Γιατί όσο κι αν διέφθειραν μερικούς ή και πολλούς, όσο κι αν απαξίωσαν την γλώσσα, την ιστορία , την πατρίδα και τις παραδόσεις μας , όσο κι αν προσπάθησαν να ακυρώσουν την φυσιογνωμία μας, ωστε να είμαστε έτοιμοι να λατρέψουμε την...παγκοσμιοποίησή τους και να γίνουμε τα πρώτα και εύκολα θύματά της, τις αξίες του ελληνισμού δεν θα τις εγκαταλείψουμε ποτέ. Γιατί εμεις "είμαστε από καλή γενια..."είμαστε Έλληνες , είμαστε οι Έλληνες που τους διδάξαμε τις (περισσότερες ) από τις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες . Αυτό το δείχνουν οι ίδιες οι λέξεις τους, όταν μιλάνε για θέατρο, για πολιτισμό, για δημοκρατία, για πολιτική, για φιλοσοφία, για αρχιτεκτονική,για ψυχολογία,και τόσα άλλα.

Μεθαύριο λοιπόν, στην παρέλαση για την εθνική μας γιορτή, θα τιμήσουμε μόνο τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης πιο πολύ και πιο ουσιαστικά από καθε άλλη χρονιά και εποχή. Οι παρελάσεις , τα τραγούδια, οι γιορτές , οι εκδηλώσεις, όλα πλέον έχουν αποκτήσει άλλο νόημα, μάλλον το πραγματικό τους : αυτό που για πολλά χρόνια είχε σκόπιμα αποσιωποιηθεί και τώρα ξαναέρχεται πιο δυνατό και πολύ επίκαιρο : μήνυμα γενναιότητας, ελευθερίας και αξιοπρέπειας.

Τέλος, βλέπουμε με μεγάλη απογοήτευση ότι μερικοί συνεχίζουν στον ίδιο λάθος δρόμο του δήθεν προοδευτισμού και προτείνουν να καταργηθούν οι μαθητικές παρελάσεις. Άρα σιγά σιγά και οι τιμές στους ήρωες της Επανάστασης του 1821 , μήπως και οι ίδιοι οι ήρωες που έδωσαν την ζωη τους για να μπορούν αυτοί σήμερα να προτείνουν ως και την κατάργησή τους;! Τους ενημερώνουμε ότι η αληθινή και εύψυχη Ελλάδα δεν "συνωστίστηκε" ποτέ και πουθενά , ενώ πάντα οι... αριθμοί ήταν εναντίον της .Από τον Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες μέχρι το 1821, το 1922 και το 1940. Γιατί πολύ απλά δεν μάθαμε οι Έλληνες να ζούμε "συνωστισμένοι", αλλά με οποιοδήποτε τίμημα ελεύθεροι. Δεν ειναι αργά για να αλλάξουμε τώρα; Ας ξέρουν ότι η Ελλάδα μπορεί και χωρίς αυτούς. Όπως πάντοτε άλλωστε...

Γιατί εμείς μάθαμε ότι
" η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα
  με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα..."

Ευχαριστούμε
"Nέοι "

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα τα παιδιά μας και όλοι οι έλληνες γιορτάσαμε όπως κάθε χρόνο την επέτειο της έναρξης της επανάστασης της 25ης Μαρτίου. Με περηφάνεια και τιμή.
Αλλά υπήρξαν και αυτοί που διάλεξαν να είναι μακριά από τον λαό. Να βάλουν ανάμεσα πλήθος αστυνομικών και σειρές από κάγκελα παντού. Οι περισσότεροι βουλευτές και πολιτικοί δεν παρευρέθηκαν καν στις παρελάσεις. Τόσο απομονωμένοι νιώθουν; Τελικά ποιον εκφράζουν;