Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ανοιξε την προεκλογική αυλαία ο Γιώργος Ανδρέου στη Λιβαδειά και 90 φωτογραφίες


Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου




Ολοι οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι στις ερχόμενες γενικές εκλογές οι πολίτες θα επιλέξουν κυρίως πρόσωπο και όχι κόμμα. Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει μια εντυπωσιακή στη δεδομένη πολιτική συγκυρία συγκέντρωση την Πέμπτη 15 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας στη Λιβαδειάς με την οποία άνοιξε την προεκλογική αυλαία ο Γιώργος Δ. Ανδρέου, ο επαγγελματικά επιτυχημένος και κοινωνικά καταξιωμένος νομικός, με καταγωγή από την Αράχωβα που θα πολιτευτεί με τη Δημοκρατική Συμμαχία.

Το τελευταίο αυτό δεν είναι χωρίς σημασία καθώς οι Αραχωβίτες έδωσαν βροντερό παρών το βράδυ της Πέμπτης στη Λιβαδειά τιμώντας τον συντοπίτη τους και επί χρόνια αιρετό στον Δήμο Αραχώβης και καταδεικνύοντας με τρόπο καθαρό ότι τα θετικά που ακούγονται για τον Γιώργο Ανδρέου πηγάζουν από εκείνους που τον γνωρίζουν εξ απαλών ονύχων και τον παρακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Γιώργος Δ. Ανδρέου εγκαινίασε την προεκλογική περίοδο για τη ΔΗΣΥ και ταυτοχρόνως πήρε το βάπτισμα του πυρός ο ίδιος όσον αφορά την εμπλοκή του στη κεντρική πολιτική σκηνή.
Οι παριστάμενοι στη συγκέντρωση πολίτες όπως θα δείτε και στο φωτορεπορτάζ ήταν πολλοί και εκλεκτοί, το ίδιο και οι αιρετοί ενώ τον κ. Ανδρέου τίμησαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και ο ευρωβουλευτής κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης –που ήρθε απευθείας από το Στρασβούργο στη Λιβαδειά- οι οποίοι μάλιστα απηύθυναν σύντομες ομιλίες πλέκοντας με θερμά λόγια το εγκώμιο του Γιώργου Ανδρέου.

 Ο ίδιος ο κ. Ανδρέου εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον Π. Τατούλη και τον Θ. Σκυλακάκη και τους υπόλοιπους παρισταμένους, παρουσίασε τους συνυποψηφίους του κκ. Λύγγο και Παπασπύρου, ενώ αναφέρθηκε με θερμά λόγια ευχαριστώντας δημοσίως την οικογένειά του, τη γυναίκα του και το γιο του, που όπως τόνισε του συμπαραστάθηκαν ολόψυχα στην δύσκολη επιλογή της καθόδου στη μάχιμη πολιτική.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να πολιτευτεί στην κρισιμότερη συγκυρία της μεταπολεμικής περιόδου, ο Γιώργος Ανδρέου υποστήριξε ότι κανείς από όσους δύνανται να προσφέρουν δεν δικαιούται να απέχει από τις σημερινές εξελίξεις και κάλεσε τους εκλογείς να ψηφίσουν με κριτήρια όχι μόνο ικανότητας αλλά και ηθικής τάξεως.

 Από την πλευρά αυτή, η ψήφος οργής και αγανάκτησης σε ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς είναι μια χαμένη ψήφος, τόνισε ο Γ. Ανδρέου με τον ίδιο τρόπο που χαμένη είναι η ψήφος στο λευκό, το άκυρο ή την αποχή και συνέχισε:
«Οι ώρες απαιτούν συμμετοχή και επιλογή των καλύτερων, των ικανότερων, αυτών που πολιτεύονται για να προσφέρουν και αυτών μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην έξοδο από το πρόβλημα. Τέλος θεωρώ πως έφτασε επιτέλους η ώρα που πρέπει να προταχθεί η αλήθεια, ιδιαίτερα από αυτούς που σας ζητάνε την ψήφο. Προσωπικά δεσμεύομαι στην αλήθεια απέναντί σας, έστω και αν πολλές φορές δεν θα ακούγεται ευχάριστα».

 Η Βοιωτία του Γιώργου Δ. Ανδρέου
Περνώντας στο κύριο μέρος της ομιλίας του και απευθυνόμενος με έμφαση στους νέους της πατρίδας μας ο Γιώργος Ανδρέου έδωσε ένα γενικό με πολλές όμως λεπτομέρειες σχέδιο για την ανάπτυξη της Βοιωτίας μέσα από την αγροτική και τη βιομηχανική παραγωγή. Ταυτόχρονα έδωσε ένα μέτρο των υψηλών δυνατοτήτων του ως πολιτικού στον σχεδιασμό και την υποστήριξη ρεαλιστικών, βιώσιμων προτάσεων που είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ τώρα . Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση που αξίζει κανείς να την διαβάσει προσεκτικά ολόκληρη γι αυτό και η viotia την παραθέτει εδώ. http://viotiareader.blogspot.com/2012/03/h-o-15-2012.html


Θα σταθούμε σε ορισμένα κύρια σημεία, μερικά από τα οποία σε άλλους καιρούς θα θεωρούνταν προκλητικές θέσεις ενός φιλελεύθερου αστού, που δύσκολα ακούγονται στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης. 
Ο Γιώργος Δ. Ανδρέου κατέδειξε εναργώς τα λησμονημένα πλεονεκτήματα της Βοιωτίας και την αντίφαση μεταξύ προοπτικών και αποτελέσματος: «Γεννηθήκαμε σε ευλογημένο τόπο. Η Βοιωτία, απ’ άκρου σ’ άκρο, είναι τόπος μοναδικός. Εκτός από την προνομιακή της θέση δίπλα στην Αττική, συνδυάζει την εύφορη γη με καλή και ποικιλόμορφη αγροτική παραγωγή, βιομηχανία, τουρισμό, θάλασσα και πολιτισμό. Με πολύ δουλειά, φαντασία και εφευρετικότητα, η περιοχή μας αναπτύχθηκε ραγδαία, αν και άναρχα και χωρίς σχεδιασμό όπως άλλωστε όλη η χώρα. Καταφέραμε η Βοιωτία, στα χρόνια που πέρασαν, να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να είναι ο δεύτερος νομός της χώρας με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της. Η πρωτογενής παραγωγή και η βιομηχανική απασχόληση έφεραν την άνθιση του εμπορίου και την οικοδομική έκρηξη, με προεξάρχουσα τη Λιβαδειά. Στην πορεία προστέθηκε και ο Παρνασσός με το χιονοδρομικό Κέντρο, που δημιούργησε χειμερινό τουριστικό πόλο και η ανάπτυξη κινήθηκε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Αυτά όμως μέχρι το 2008 που ήρθε η οικονομική κρίση και όσα επακολούθησαν.
Σήμερα σε εντελώς νέο περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες συνθήκες. Η Βοιωτία συνεχίζει να έχει, αντίστροφες όμως, πρωτιές. Πρώτη στην ανεργία. Ψηλά στον αριθμό των επιχειρήσεων που κλείνουν. Νεκρή η οικοδομική δραστηριότητα. Το εμπόριο που αναπτύχθηκε, ιδιαίτερα στην πόλη αυτή, μαραζώνει. Προβλήματα παντού
».

Το ζήτημα που προκύπτει με αμείλικτο τρόπο είναι το μέλλον, είναι τι μπορούμε να κάνουμε είπε ο κ. Ανδρέου προτάσσοντας ασφαλώς ορισμένες οδυνηρές και σκληρές διαπιστώσεις.
Το κράτος όπως το γνωρίζαμε, και ο διορισμός στο δημόσιο τομέα, ως επαγγελματική προοπτική των νέων έχει τελειώσει υποστήριξε ο κ. Ανδρέου, το ίδιο και οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις καθώς "χρήματα δεν υπάρχουν". Σε μια εποχή που η κυρίαρχη προτεραιότητα του κράτους θα είναι η δημοσιονομική προσαρμογή οι μόνες οικονομικές δυνατότητες θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα και από τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους λόγους πρέπει να ξεχάσουμε την προοπτική της ευθείας και άμεσης οικονομικής επιχορήγησης των επιχειρηματικών αλλά και των αγροτικών δραστηριοτήτων από το ελληνικό κράτος, όπως την ξέραμε συνέχισε ο Ανδρέου και επεκτάθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας κι εκεί μια εικόνα του νέου τοπίου που διαμορφώνεται υπό το βάρος της κρίσης χρέους: «Κύριοι Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, μέχρι να ξεκαθαριστεί το δημοσιονομικό τοπίο, το ζείτε άλλωστε ήδη , πρέπει να κάνετε τα κουμάντα σας. Οι κρατικές επιχορηγήσεις, τακτικές και έκτακτες, θα είναι ολοένα και μικρότερες. Μην ελπίζετε σ’ αυτές. Ούτε ο κόσμος μπορεί να φορολογηθεί άλλο. Εισπράξτε απ’ όλους αυτά που πρέπει, δίκαια, και νοικοκυρέψτε τα οικονομικά σας».

 Ο κ. Ανδρέου έκλεισε τον κύκλο των προϋποθέσεων για μια αναπτυξιακή πορεία με δύο ακόμη επισημάνσεις. Η πρώτη αφορά τη διάρθρωση του κράτους και τη διαφάνεια και η δεύτερη την αλλαγή νοοτροπίας και την αυτενέργεια καθώς όπως είπε: «Με ρεαλισμό, φαντασία, ενότητα και κυρίως σύγχρονο πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας. Και βέβαια δουλειά, πολύ δουλειά.
Έτσι πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε και μάλιστα γρηγορότερα απ’ ότι περιμένουν κάποιοι δύσπιστοι, ντόπιοι και ξένοι
».


Η αγροτική παραγωγή 

 Η γεωργική παραγωγή μαζί με την ενέργεια και τον τουρισμό και τον πολιτισμό είναι, πιστεύω, οι πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας στα προσεχή χρόνια υποστήριξε ο Ανδρέου θεωρώντας τους τρεις αυτούς τομείς «το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας». Το πρόβλημα όπως τίθεται αυτή τη στιγμή είπε ο Αραχωβίτης νομικός αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής και η αύξηση της τιμής διάθεσης των προϊόντων.
Για το κόστος παραγωγής και διάθεσης ο κ. Ανδρέου τόνισε ότι το κόστος εργασίας πέφτει και θα πέσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον ενώ θα αυξηθεί η αυτοαπασχόληση. Το κόστος των καυσίμων θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και λύση αποτελεί ο περιορισμός της χρήσης του μηχανολογικού εξοπλισμού.



Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κώδωνας του κινδύνου που ο κ. Ανδρέου έκρουσε για το ζήτημα του νερού: «Το νερό. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα όλο και λιγοστεύει και το κόστος του όλο και θα μεγαλώνει. Θα μου επιτρέψετε μια υπερβολή. Την χρήση του νερού τα επόμενα χρόνια πρέπει να την διαχειριστούν οι αγρότες, ως εάν η χώρα βρίσκεται σε σοβαρή και παρατεταμένη λειψυδρία. Αναζητήστε άλλες σύγχρονες μεθόδους, όπως π.χ. το πότισμα με σταγόνες, που απαιτούν βέβαια εξοπλισμό και επενδύσεις. Μόνον όμως έτσι μπορεί να μειωθεί το κόστος της άρδευσης και κατά συνέπεια της παραγωγής. Το κράτος, θα απαιτήσουμε και αυτό να το διεκδικήσουμε – γιατί αυτός θα πρέπει να είναι πλέον ο ρόλος του - πρέπει να επιβάλει και να ενισχύσει τεχνικά, επιστημονικά και οικονομικά την προσπάθεια αυτή. Το πρόβλημα όμως είναι δικό σας, και εσείς πρέπει να έχετε τον πρώτο λόγο στη λύση του».

Συναφές είναι το πρόβλημα της Κωπαΐδας και του πολλαπλώς αποτυχημένου Οργανισμού που διαχειρίζεται την άρδευσή της. Ο κ. Ανδρέου προτείνει να πάρουν οι αγρότες την διαχείριση του ύδατος στα χέρια τους και μάλιστα δεσμεύτηκε να τους υποστηρίξει: «Η μόνη λύση είναι να πάρουν οι αγρότες το θέμα στα χέρια τους. Ο Οργανισμός Κωπαΐδας είναι σ’ αυτούς που θα καταργηθούν. Πιστεύω πως είναι μια μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσετε – να διεκδικήσουμε μαζί - να μετατραπεί ο Οργανισμός σε πολυμετοχική ανώνυμη εταιρεία με μετόχους τους αγρότες που ποτίζουν χωράφια στην Κωπαΐδα. Να μελετηθεί, στα χωράφια όμως και όχι στα γραφεία, η διαχείριση των νερών της Κωπαΐδας. Για να μπορούν οι αγρότες να καλύπτουν πλήρως τις αρδευτικές τους ανάγκες, με δημόσια νερά και μικρότερο κόστος. Πιστεύω, αν και δεν είμαι ειδικός, πως ο εκσυγχρονισμός του δικτύου και ο εξοπλισμός διαχείρισης των νερών που είναι βασικό έργο υποδομής έπρεπε να είχε ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Γιατί αυτό θα ήταν έργο και επένδυση στην ανάπτυξη. Και τα έργα αυτά πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που είναι πλέον αρμόδια για το θέμα πρέπει – έπρεπε θάλεγα- να μελετήσει ειδικά το θέμα της ένταξης των έργων εκσυγχρονισμού της άρδευσης της Κωπαίδας στο ΕΣΠΑ, έστω και την τελευταία αυτή στιγμή. Διεκδικήστε το και θα είμαστε μαζί σας».

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρέου αναφέρθηκε στη χρησιμότητα εργαλείων όπως οι Συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών και επισήμανε ότι παρά την απαξίωσή τους λόγω του θλιβερού παρελθόντος είναι επιτακτικό να επανεξεταστούν ως τρόποι μείωσης του κόστους παραγωγής και του κόστους διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.
Οι επιδοτήσεις που κατασπαταλήθηκαν δεν εκσυγχρόνισαν την ελληνική γεωργία και αυτό πρέπει να γίνει τώρα με «τη συνεργασία περισσότερων στην καλλιέργεια, την προμήθεια των εφοδίων, την χρήση του εξοπλισμού και την διακίνηση των προϊόντων. Το Συνεταιριστικό και Ομαδικό πνεύμα, που εγκαταλείψαμε στο βωμό του καταναλωτισμού και του ατομισμού που επικράτησαν στην Ελληνική Κοινωνία, πρέπει να αναβιώσουν. Ως μοναδική διέξοδος επιβίωσης και προόδου. Με πνεύμα πρακτικό και σε βάση καθαρά ιδιωτικοοικονομική. Είναι ανάγκη να συνεργαστούν μεταξύ τους οι αγρότες, κατά ομάδες ιδιαίτερα στη Βοιωτία, που ο κλήρος είναι μικρός, ακόμα και με εταιρική μορφή. Δεν θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβει κανένας ότι αλλιώς διαπραγματεύονται τα 100 στρέμματα και στις αγορές και στις πωλήσεις και αλλιώς τα 1000. Άλλο είναι το κόστος να δουλεύει ένας εξοπλισμός αξίας δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για 100 και άλλο για 1000 ή και περισσότερα στρέμματα. Η λογική του μεγάλου νοικοκύρη με τα πολλά και μεγάλα τρακτέρ και τις πανάκριβες μηχανές, που κάθονται τις περισσότερες μέρες του χρόνου, δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί δεν έχει μέλλον», υποστήριξε ο κ. Ανδρέου και αναφέρθηκε στο ειδικό αλλά πολύ σημαντικό για τους γνώστες θέμα των ενοικίων:
«Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο του κόστους των γεωργικών προϊόντων, που μπορεί θεσμικά να βοηθηθεί από το Κράτος είναι τα ενοίκια των χωραφιών. Μελετάμε στη Δημοκρατική Συμμαχία και σύντομα θα διατυπώσουμε ειδική πρόταση για το θέμα αυτό. Πρόταση που θα συνδυάζει τα μισθώματα με το φόρο και την επιδότηση. Στόχος. Τα μισθώματα να επιτρέπουν στον μισθωτή πραγματικό αγρότη να είναι ανταγωνιστικός και να κερδίζει, χωρίς να απαξιώνονται τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη. Θα έχετε ακούσει η τρόϊκα πιέζει για τήρηση βιβλίων και από τους αγρότες, οπότε τα δεδομένα αλλάζουν και πρέπει να σκεφτούμε μαζί και άλλες μορφές συνεργασίας, όπως οι εταιρείες, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα».

Κλείνοντας τις προτάσεις του για την αγροτική παραγωγή στη Βοιωτία ο κ. Ανδρέου κάλεσε τους αγρότες να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα της γειτνίασης με την εθνική οδό να προσαρμοστούν στις σύγχρονες καλλιέργειες, να μελετήσουν την αγορά και τα νέα δεδομένα με δυο λόγια να οργανωθούν: «Από την πλευρά μας ως, Δημοκρατική Συμμαχία και εγώ προσωπικά θα είμαστε δίπλα σε κάθε δυναμική και πρωτότυπη πρωτοβουλία. Είναι η βάση της πολιτικής μας. Δώστε μας τη δύναμη με την στήριξή σας» κατέληξε όσον αφορά το αγροτικό κ. Γιώργος Δ. Ανδρέου.


Για τη βιομηχανική ανάπτυξη στη Βοιωτία

Ο κ. Ανδρέου αναφέρθηκε και στη βιομηχανία που όπως είπε είναι ο δεύτερος μεγάλος οικονομικός πυλώνας της Βοιωτίας που συνέβαλε στο παρελθόν καθοριστικά, εξακολουθεί να συμβάλλει και μπορεί να συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξή της, την απασχόληση και την ευμάρεια των κατοίκων της
Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα του νομού που δημιούργησαν την βιομηχανική συγκέντρωση ο Γιώργος Ανδρέου έδωσε μια εναργή εικόνα της προχειρότητας και της έλλειψης σχεδιασμού που διακρίνει το ελληνικό κράτος και την οποία όπως είπε πληρώνουμε τώρα. 

Εκτίμησε ότι όσον αφορά τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις κυριάρχησε η υπερβολή και οι προσφυγές στο ΣτΕ που με τη σειρά τους έδιωξαν τις επενδύσεις. Ο Ασωπός αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα είπε ο Ανδρέου: «Κλασικό παράδειγμα ο Ασωπός, που πάγωσε κάθε ανάπτυξη στην περιοχή. Και το χειρότερο. Λόγω της μεγάλης αρνητικής δημοσιότητας του θέματος, κατασυκοφαντήθηκαν τα γεωργικά προϊόντα μιας κατ’ εξοχήν γεωργικής περιοχής, με ανυπολόγιστη ζημία για τους αγρότες από τη Θήβα μέχρι την Τανάγρα και το Σχηματάρι.
Τα τελευταία χρόνια, λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης ειδικά με το αντικείμενο αυτό, ζω από πολύ κοντά την αποθάρρυνση των επενδυτών και την σταδιακή αποβιομηχάνιση που επέρχεται, με τραγικές συνέπειες για την απασχόληση, που είναι ήδη ορατές. Η βιομηχανία είναι αιμοδότης για τη Βοιωτία και το αίμα που παρέχει μειώνεται σταθερά. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την αιμορραγία. Άμεσα
».

Οι προτάσεις για το περιβάλλον και τη βιομηχανία
Ο Γιώργος Δ. Ανδρέου προχώρησε και στην περίπτωση της βιομηχανίας στην πρόταση λύσεων: «Τι πρέπει να κάνουμε.Το πρώτο είναι να απαιτήσουμε να δημιουργηθούν ασφαλείς νομικές, χωροταξικές, ιδιοκτησιακές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις στην περιοχή μας. Προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν την γρήγορη, καθαρή και εύκολη αδειοδότηση των διαφόρων δραστηριοτήτων. Για να το πετύχουμε αυτό τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κυνηγήσουμε είναι: οι χρήσεις γης, το κτηματολόγιο και το δασολόγιο. Και εξηγούμαι.
Αν δεν ξεκαθαριστεί σε όλο το νομό τι μπορεί να γίνει και που μπορεί να γίνει, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Αν δεν ξεκαθαριστούν οι περιοχές που καλύπτονται από απαγορεύσεις όπως οι αρχαιολογία, τα δάση, οι εθνικοί δρυμοί και άλλες, όπως π.χ. η απόσταση από τη Λίμνη Υλίκη, τα πάντα θα είναι στον αέρα. Αυτό λέγεται χωροταξία και καθορισμός χρήσεων γης. Για να γίνει αυτό απαιτούνται κάποιες μελέτες ανά Δήμο και περιοχή. Οι μελέτες αυτές κοστίζουν μεν , όχι όμως τόσο ώστε να είναι απαγορευτικές».

 
Οι κρατικές αρχές πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσον αφορά το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες είπε ο κ. Ανδρέου και έκανε αναφορά στην πρόταση του Κων.νου Μητσοτάκη για τον προσδιορισμό των δασικών χαρακτηρισμών με τις Α/Φ τους 1975 και όχι του 1945, όπως γίνεται σήμερα: « Η Δημοκρατική Συμμαχία δεσμεύεται να επαναφέρει την πρόταση αυτή και να την υποστηρίξει σθεναρά».

Ο κ. Ανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν η προστασία του περιβάλλοντος, -που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην ελληνική κοινωνία- να είναι συγχρόνως ανασταλτικός παράγων της βιομηχανικής ανάπτυξης: «Δεν μπορεί όμως να είναι φρένο και ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη. Η περιβαλλοντική διεκδίκηση, από τους διάφορους τιμητές των πάντων, πρέπει να οριοθετηθεί στην εφαρμογή των νόμων και των περιβαλλοντικών κανόνων. Να επικεντρωθεί στο τι, πού, και πώς πρέπει να γίνει μια νέα εγκατάσταση ή να εκσυγχρονιστεί μια παλαιά. Δεν μπορεί όμως να φτάνει στην ματαίωση επενδύσεων, έτσι απλά επειδή δεν αρέσουν σε κάποιους. Είναι ανάγκη να βάλουμε όλοι τις προτεραιότητες και να καθορίσουμε τα όρια. Να κινούμαστε σε σταθερά και προκαθορισμένα πλαίσια. Το περιβάλλον είναι ιερό. Παράλληλα όμως είναι ιερός και ο άνθρωπος που ζει και πρέπει να επιβιώνει μέσα στο περιβάλλον. Είναι αναπόσπαστο τμήμα του.
Είναι ανάγκη η κοινωνία μας να μάθει να ανέχεται. Να πρυτανεύσει το μέτρο. Οι επιχειρηματίες να καταλάβουν ότι ζούμε σε συντεταγμένη πολιτεία με κανόνες που πρέπει να σέβονται και να εφαρμόζουν. Οι ακτιβιστές του περιβάλλοντος πρέπει να αντιληφθούν ότι η επιβίωση του ανθρώπου και η απασχόληση είναι εξίσου ιερές, ιδιαίτερα στο εγγύς μέλλον. Και να αγωνίζονται για να τηρούνται οι νόμοι και όχι να νομοθετούν οι ίδιοι κατά το δοκούν. Η χρυσή τομή και το μέτρο γεννήθηκαν ως έννοιες στη χώρα μας. Ίσως βέβαια να φταίει και το ότι από αρχαιοτάτων χρόνων, ως έθνος, είχαμε τάση στην υπερβολή. Και τώρα με τις εκλογές, ειδικά αυτές τις εκλογές, να μην ξεχνάμε ότι η δημαγωγία είναι και αυτή γνήσια αρχαία ελληνική λέξη
».

Ο κ. Ανδρέου έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της Βοιωτίας όπως τον τουρισμό και τον πολιτισμό:
«Η Βοιωτία δεν είναι μόνο χωράφια και βιομηχανία. Βοιωτία είναι και οι πολλές κοιτίδες του πολιτισμού της, που είναι και μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο ως τουριστικοί πόλοι. Βοιωτία είναι το Μαντείο του Τροφωνίου και οι πηγές της Κρύας που ακούμε δίπλα μας. Βοιωτία είναι η Θήβα του Οιδίποδα και του Κιθαιρώνα. Βοιωτία είναι ο Ελικώνας, ο Παρνασσός και η Αράχωβα. Βοιωτία είναι το μαρτυρικό Δίστομο, ο Ορχομενός, οι πηγές των Χαρίτων και η Παναγία η Σκριπού. Βοιωτία είναι τα σπουδαία Μοναστήρια του Ελικώνα και του Παρνασσού αλλά και οι παραλίες του Ευβοϊκού και του Κορινθιακού. Βοιωτία είναι και κάθε τι που μπορεί να δώσει ζωή», είπε ο κ. Ανδρέου και κατέληξε απευθυνόμενος για μια ακόμη φορά στους νέους: «Θέλω να απευθυνθώ και πάλι στους νέους και να τους πω ότι υπάρχει ελπίδα και να μην χάνουν την πίστη τους, ακούγοντας τους κήρυκες της καταστροφής. Τους καλώ να κατανοήσουν τις νέες συνθήκες, είναι άλλωστε ευκολότερο γιαυτούς, και να αρπάξουν τις ευκαιρίες που σύντομα θα δημιουργηθούν. Να δημιουργήσουν ευκαιρίες», ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι πάντα θα είναι αληθινός ακόμη κι αν είναι δυσάρεστος και πως χωρίς διακρίσεις θα υποστηρίξει όλα τα δίκαι αιτήματα ως συμμέτοχος και μπροστάρης και όχι ως απλός διαβιβαστής.
Η εκδήλωση έληξε με πολλά συγχαρητήρια και χαμόγελα για την επιτυχία όσον αφορά την προσέλευση, την οργάνωση αλλά και το ουσιαστικό περιεχόμενό της. Γι αυτό το τελευταίο, το περιεχόμενο της εκδήλωσης θα κάνω την τελευταία παρατήρησή μου και να επισημάνω ότι αξίζει να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Γιώργου Δ. Ανδρέου που θίγει με τρόπο γνήσια πολιτικό τα μεγάλα θέματα της Βοιωτίας.
Δείτε την ομιλία εδώ.
http://viotiareader.blogspot.com/2012/03/h-o-15-2012.html


Και το φωτορεπορτάζ εδώ
http://viotiarecords.blogspot.com/2012/03/90.html


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μα πως γράφεται η Λιβαδειά τελικά;
"Λιβαδεία" όπως γραφει ο συντάκτης του άρθρου ή "Λειβαδιά" όπως γράφεται στην γωτό πίσω απο τον ομιλητή;

Υπάρχει κάποια ετυμολογική εξήγηση;

Ανώνυμος είπε...

90 foto gia to mega gegonos ton pikramenon dexion