Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Τα ίδια Παντελάκη μου…






Γράφει ο Γιώργος Δ. Ανδρέου*



Σχηματίστηκε, ορκίστηκε και εγκαταστάθηκε Κυβέρνηση «Εθνικής Συνευθύνης», όπως την ονομάζουν, οι αμετανόητοι που τα δίνουν όλα στο βωμό της επικοινωνίας και τίποτα στην ουσία. Έστω και μετ’ εμποδίων. Όχι όπως  θα τη θέλαμε – Εθνική Ελλάδος –  αλλά τι να κάνουμε, δε μπορεί να τάχει όλα κανένας.

Από δω  και πέρα κρίνονται τα πεπραγμένα  και οι παραλείψεις και  όχι τα αφράτα λόγια της προεκλογικής περιόδου.  Βέβαια οι μεγαλοστομίες και τα ταξίματα του μπαλκονιού  ακολουθούν, γιατί είτε κάποιους έπεισες και όταν  τους διαψεύσεις, έχουν εύκολη  την  αλλαγή ρότας και είναι οι επιθετικότεροι αντίπαλοι, είτε δίνεις όπλα στον πολιτικό αντίπαλο, που καραδοκεί. Το φαινομενικά παράδοξο πάντως είναι πως η εξομάλυνση του πολιτικού σκηνικού δεν έφερε την αναμενόμενη αισιοδοξία και η αγορά συνεχίζει να βυθίζεται με τους ίδιους, αν όχι ταχύτερους, ρυθμούς. Κάτι συνεπώς δεν πάει καλά, κάτι φοβίζει τον ούτως ή άλλως δύσπιστο κόσμο, που δεν ξέρει από θα τούρθει η επόμενη.

Ο προβληματισμός μου για το θέμα αυτό ξεδιάλυνε ακούγοντας τις δηλώσεις της  ντόπιας Κυβερνητικής Τρόϊκας , των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την Κυβέρνηση, μετά την  έκτακτη σύσκεψη της Τετάρτης 11 Ιουλίου, που είχε προαναγγελθεί από την  διαρκώς ρέουσα παραπληροφόρηση  ως  η αρχή της κυβερνητικής κατάρρευσης.   Βγήκαν περιχαρείς οι πολιτικοί αρχηγοί και έκαναν δηλώσεις στήριξης και ενότητας της Κυβέρνησης και του Κυβερνητικού έργου μπλα, μπλα, μπλα. Και ενώ η εικόνα που έχει ο κόσμος  λίγες ώρες πριν, από τις δηλώσεις του σοβαρού ανθρώπου που δέχθηκε την ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και από τους αξιωματούχους του EUROGROUP,  ήταν πως πρώτα πρέπει να  υλοποιηθούν  τα συμφωνημένα της δανειακής σύμβασης, ιδιαίτερα σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στο Κράτος και μετά θα συζητηθούν  αλλαγές του λεγόμενου μνημονίου ( η καραμέλα της διαπραγμάτευσης) και μέχρι να γίνει αυτό δεν θα έρθει το πολυπόθητο ευρωπαϊκό  χρήμα, και ενώ όλοι είχαμε πεισθεί ότι μέχρι το φθινόπωρο θα σέρνεται κατάσταση,  ακούσαμε τους αρχηγούς να μιλάνε για την περήφανη στάση  της Κυβέρνησης, που έθεσε  το θέμα της διαπραγμάτευσης στους Ευρωπαίους, διεκδικώντας την καλυτέρευση των όρων διαβίωσης των αναξιοπαθούντων κ.λπ. και άλλα τέτοια, που σε άλλες περιόδους θα μας γέμιζαν εθνική υπερηφάνεια για την σθεναρή και υπερήφανη Κυβέρνηση του τόπου που διεκδικεί ισότιμα και επιθετικά τα εθνικά δίκαια και άλλα τέτοια.

Τα ίδια Παντελάκη μου.

Μα δεν κατάλαβαν τίποτα, επιτέλους. Δεν κατάλαβαν ότι καταλαβαίνουμε πλέον, ως παθόντες και εξ αυτού μαθόντες. Δεν περνάει στο μυαλό τους ότι ο κόσμος θέλει επιτέλους την αλήθεια και ας είναι πικρή, έχει άλλωστε βουλιάξει στην πίκρα. Δεν καταπίνεται  πια το χρυσωμένο χάπι και η πολιτική αυτή, να προσπαθούν μετά από τόσα που έχει περάσει ο τόπος, να δικαιολογήσουν την αλλαγή πορείας  και την αναντιστοιχία    όσων  έταξαν προεκλογικά και όσων κάνουν, όχι μόνο δεν καθησυχάζει τον κόσμο αλλά φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Δεν θέλει πολύ , και είναι πολύ νωρίς,  να περισσέψει  η απογοήτευση και από την Κυβέρνηση αυτή, στην οποία επενδύθηκαν οι τελευταίες ελπίδες των Ελλήνων.

Το ζητούμενο σήμερα, κύριε Πρωθυπουργέ, που εσύ έχεις την κύρια και ιστορική  ευθύνη, δεν είναι η επικοινωνία με σκοπό την πολιτική επιβίωση των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση και των αρχηγών τους , αλλά η επιβίωση της χώρας. Ο κόσμος γνώριζε όταν σας ψήφισε  πως λέτε, κακώς βέβαια,  πράγματα που δεν γίνονται, παρασυρμένοι από τον ακραίο λαϊκισμό του Τσίπρα.  Έχετε όμως νωπή λαϊκή εντολή. Πιάστε τον Ταύρο από τα κέρατα. Ανορθώστε την χαμένη αξιοπιστία της χώρας και τη δική σας στην Ευρώπη, βάζοντας βαθιά το νυστέρι στο Κράτος, με ανατροπές και όχι πασαλείμματα Παπανδρεϊκού τύπου. Δείξτε ότι θέλουμε και μπορούμε  και ο κόσμος, που είναι ώριμος και περιμένει τις αλλαγές, θα κατανοήσει ακόμα και τις ανακολουθίες σας. Αγνοήστε κ. Σαμαρά τους ανάξιους με τις κομματικές περγαμηνές, που ζητάνε το Κράτος. Αγνοήστε  τους κομματικούς συσχετισμούς, το κάνατε άλλωστε σε μεγάλο  βαθμό στον σχηματισμό της Κυβέρνησης (είναι απαράδεκτο πάντως να μην έχουν ακόμα καθορισθεί οι αρμοδιότητες των Υφυπουργών και να μην έχουν διορισθεί Γενικοί Γραμματείς). Μην  υιοθετείτε  τις καλλιεπείς δικαιολογίες και τις κουτοπονηριές, στις οποίες είναι επιρρεπής  ο κ. Βενιζέλος και το πληρώνει. Αρνηθείτε   τις στρογγυλεμένες γωνίες του κ. Κουβέλη. Η ιστορία θα κρίνει εσάς και όχι αυτούς που στηρίζουν την Κυβέρνηση και νίπτουν τα χείρας.



*Ο Γιώργος Ανδρέου είναι Δικηγόρος, τ. μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμμαχίας.     


Δεν υπάρχουν σχόλια: