Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Μία νέα βροχή απο πεφταστέρια

Βροχή από διάττοντες αστέρες αναμένεται να κατακλύσει τον νυχτερινό ουρανό τα επόμενα 24ωρα και μάλιστα θα έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε σε… δύο δόσεις.

Η μεγαλύτερη βροχή Λεοντιδών αναμένεται τα ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου, ενώ μια δεύτερη κορύφωση είναι πιθανό να υπάρξει και τα ξημερώματα της Τρίτης 20 Νοεμβρίου.

Οι Λεοντίδες ονομάζονται έτσι, γιατί προέρχονται από τον αστερισμό του Λέοντα, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη Τέμπλ-Τατλ και η οποία περιοδικά διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης παρουσίασαν μια εντυπωσιακή έξαρση πριν μερικά χρόνια, ωστόσο φέτος αναμένεται μια μέτρια πτώση μετεώρων με ταχύτητα περίπου 72 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και με ρυθμό περίπου 10- 15 την ώρα, τα οποία θα μπορούν να δουν οι παρατηρητές, αν δεν έχει συννεφιά.

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα καταιγίδα διαττόντων αστέρων που παρατηρήθηκε ποτέ, ήταν το 1833, όταν τα μετέωρα έμοιαζαν με πυροτεχνήματα από μία ροή δεκάδων μετεώρων κάθε δευτερόλεπτο που διήρκεσε επί ώρες, ενώ το 1866 μία εμφάνιση των Λεοντιδών το 1866 έφτασε τους 5.000 διάττοντες την ώρα.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω να το δεί κανείς μας, μιας και απαγορεύεται πια να σηκώσουμε το κεφάλι.