Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Στο Χριστό στο Κάστρο





Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ
 Στο Χριστό στο Κάστρο: ένα από τα πλέον αγαπημένα και γνωστά στο ευρύ κοινό Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη. Ο μεγάλος Σκιαθίτης  περιγράφει με ακαταμάχητη νοσταλγία τα παιδικά του χρόνια, όταν ασθενικό και χαϊδεμένο, μικρό παιδί ακολουθούσε τον παπά πατέρα του στα ερημικά ξωκλήσια. Το διήγημα παρά την αγωνιώδη πλοκή του ή μάλλον μαζί μ' αυτή αποτελεί μια σπονδή στα γνήσια, αρχαϊκά, ελληνικά Χριστούγεννα με τους ευβλαβείς πιστούς νησιώτες, τον αυστηρό ιερωμένο με το σκωπτικό αλλά καλοκάγαθο πνεύμα και τη φύση να κυριαρχεί δεσποτικά και να κάμπτεται μόνο μέσα από θαύμα της ενανθρώπισης Εκείνου.
Η εορταστική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, παρόλα τα εμπόδια στο φόντο, δίνει τον τόνο στην αφήγηση, είναι πανταχού παρούσα ακόμη και όταν η ζωή των ηρώων δεν είναι στρωμένη με ψεύτικο χιόνι δίπλα στο τζάκι. Οπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το υπόστρωμα είναι θρησκευτικό και δίνει την ευκαιρία στον σπουδαίο ηθογράφο για  μια πολύπλευρη διείσδυση στα ανεξερεύνητα βάθη του ψυχικού κόσμου των ηρώων του.Εντυπωσιακοί χαρακτήρες αναδύονται σε αδρά ή και λιγότερο έντονα περιγράμματα και ιστορούνται κατάστασεις που σημαδεύουν ανεξίτηλα όσους θέλουν να κατανοήσουν το μυστήριο της πίστης και της ταπεινότητας. Οι περιγραφές του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη αποτελούν ύμνο στην ελληνική γλώσσα -το ίδιο συμβαίνει κι εδώ με το Κάστρο και τον ναό της Χριστού Γεννήσεως.
Διαβάστε.
http://viotiareader.blogspot.com/2010/12/blog-post_20.html

8 σχόλια:

αι είπε...

Πιστευω ειναι ο πιο ομορφος "τροπος απο καθε αποψη,να ευχηθειτε Καλα Χριστουγεννα" σε ολους μας. Χρονια Πολλα και καθε καλο.

Ροζαλία είπε...

http://youtu.be/nZ6yQgBvuoI

βοιωτός είπε...

@αι
Χρόνια Πολλά. Οι επιθυμίες σας ευχές μου.

Ελλάδα είπε...

Τι μορφές αγιοσύνης και πολιτισμού έβγαλε αυτός ο τόπος! Να είστε καλά που δεν τους ξεχνάτε. Αυτοί οδηγούν τον Ελληνισμό τόσα χρόια. Από αυτούς θέλουν να μας αποκόψουν όσοι τον λυμαίνονται για ίδιον όφελος. Εχουμε τις πιο βαθιες ρίζες στην Ευρώπη. Είμαστε Έλληνες το γένος και εδώ σε αυτήν την γωνιά του κόμσου θα φυλάμε πάντα Θερμοπύλες. Εμείς που μάθαμε σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο τι σημαίνει ελευθερία. Εδώ μαζί σας και με όσους νιώθουν τι σημαίνει Ελλάδα. Χρόνια πολλά!

βοιωτός είπε...

1.13
Χρόνια Πολλά και σε εσάς. Με αφορμή το διήγημα του κυρ-Αλέξανδρου και τα καλά σας λόγια θέλω να γράψω ότι αισθάνομια περισσότερο αισιόδοξος όσο αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πραγματικά σοβαροί άνθρωποι που διαβάζουν τη viotia.
Θα τα καταφέρουμε μην ανησυχείτε. Και επιπλέον θα αποδοθεί και δικαιοσύνη αμείλκτη σε εκείνους που κατέστρεψαν μια τέτοια πατρίδα.
Οι προϋποθέσεις καθημερινά συμπληρώνονται, ο φόβος υποχωρεί, μια νέα ηθική επανάσταση έχει ήδη ξεκινήσει. Οι αντιδράσεις θα είναι πολλές αλλά πλέον το σαθρό "σύστημα" δίνει μάχες οπισθοφυλακών. Και αυτό είναι πολιτική εκτίμηση.
Χρόνια Πολλά.

Ανώνυμος είπε...

ΗΘΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ! Δυο λέξεις που τα λένε όλα. Πραγματικά τα μηνύματα της κοινωνίας είναι πολλά και καθοριστικά. Ας συστρατευτούμε όλες οι υγιείς δυνάμεις ενάντια στη σαπίλα τους. Ειμαστε πολλοί και είμαστε μαζί σας στον ωραίο ελληνικό αγώνα. Όχι αυτόν που καπηλεύονται οι όψιμοι "ηθικιστές" πολιτικάντηδες. Πολύ αργά και γι αυτούς. Το κύριο αίτημα είναι να πληρώσουν οι υπεύθυνοι της κατάντιας μας, οι τελευταίοι που μας παρουσιάστηκαν για πρώτοι. Οι ανίκναοι , οι άχρηστοι , τα λαμόγια, οι συμφεροντολόγοι, οι άρπαγες τόσα χρόνια.

βοιωτός είπε...

2.38
Και μάλιστα ας αρχίσουμε την ηθική επανάσταση από τη γειτονιά μας, από την πόλη μας, από τον νομό μας.
Εδώ που όλοι γνωριζόμαστε, που όλοι υποφέρουμε.
Η viotia κι εγώ ο ίδιος έχω ήδη στρατευτεί σε αυτόν τον αγώνα με τεράστιο προσωπικό κόστος, τον αγώνα της αποκάλυψης και του κολασμού των υπευθύνων, πολλά χρόνια και θα συνεχίσω να το πράττω. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι οι περισσότεροι αφανείς που όμως ήδη πλαισιώνουν τη δύσκολη προσπάθεια. Τώρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα το "σύστημα" είναι αδύναμο και στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Οσο για τους όψιμως αναψήαντες αυτοί είναι οι πλέον καταγέλαστοι αλλά και οι πιο επικίνδυνοι. Φυσικά η viotia α αποκαλύψει και αυτούς που θυμήθηκαν τώρα τη διαφθορά και τη ληστεία. Που είδαν τώρα τη ρεμούλα και την απάτη, ενώ οικο΄δομησδαν τις ζωές τους ακριβώς σε αυτά τα θεμέλια.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι όσους έντιμους δεν μπόρεσαν να τους διαφθείρουν κανοντας τους συνένοχους, προσπαθουν να τους κανουν να σιωπήσουν για να κρύψουν τις ανομίες τους. Όμως όλοι ξέρουμε την αλήθεια.