Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Εντυπωσιακή η εσπερίδα "Ερκυνα, από τη Λήθη στη Μνημοσύνη"

 Εντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Αθλητικός Κολυμβητικός Ομιλος Λιβαδειάς και ο Σύλλογος Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς με τίτλο "Ερκυνα, από τη Λήθη στη Μνημοσύνη" την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στο Επιμελητήριο Βοιωτίας στη Λιβαδειά. Οπως   φαίνεται από τον τίτλο η εσπερίδα είχε ως θέμα της την αξιοποίηση της Ερκυνας, του πανέμορφου ποταμού της Λιβαδειάς. Aφορμή υπήρξε η εκπληκτική κατάβαση της Ερκυνας με καγιάκ που είχε επιτυχώς επιχειρήσει ο καγιάκερ Παναγιώτης Ηγουμενίδης.

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Ηγουμενίδης που φυσικά ήταν προσκεκλημένος  του ΑΚΟΛ και του Συλλόγου Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς εξήγησε στο κοινό όλα όσα πρέπει κάποιος να γνωρίζει για το καγιάκ και απέδειξε ότι πρόκειται για ένα άθλημα το οποίος εκτός από συναρπαστικό και εντυπωσιακό είναι και δυνατό να οργανωθεί στη Λιβαδειά. Τον Παναγιώτη Ηγουμενίδη βράβευσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς Δημήτρης Λάμπρου, ο οποίος παραδίδοντάς του το λεύκωμα του Κώστα Στεφάνου "Λιβαδειά, Ταξίδι Μνήμης" δήλωσε: "Τιμούμε απόψε τον  Παναγιώτη Ηγουμενίδη που είναι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που έχει κατέλθει την Ερκυνα με πλωτό μέσο. Το γεγονός εκτός από εντυπωσιακό και πρωτοποριακό φαίνεται ότι μπορεί υπό όρους και με την εμπειρία του ΑΚΟΛ να επαναληφθεί και να προσδώσει στην πόλη μας δυναμική αλλά και λάμψη".

Η πρόεδρος του ΑΚΟΛ κα Γωγώ Θεοδώρου ανέπτυξε το σχέδιό της για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων  ίδρυσης τμήματος καγιάκ από τον μεγάλο αθλητικό Ομιλο της πόλη μας, έχοντας μετά από διεξοδικές συζητήσεις με τον Παναγιώτη Ηγουμενίδη εκπονήσει ολοκληρωμένο πλάνο δράσης. Η κα Θεοδώρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί  σε μερικά από τα πολλά επιτεύγματα του ΑΚΟΛ ενώ προσωπικός και συγκινητικός ήταν ο τόνος της ομιλίας όταν αναφέρθηκε στην Ερκυνα, στις όχθες της οποίας όπως είπε και η ίδια μεγάλωσε.

Ο Αλέκος Καρκάνας έκανε μια εμπεριστατωμένη ομιλία για την υδατική ιστορία της περιοχής εξηγώντας με λεπτομέρειες τις συνθήκες υπό τις οποίες η Λιβαδειά έχει την τύχη να διαρρέεται από την πανέμορφη Ερκυνα. Η μεγάλη εμπειρία του Αλέκου Καρκάνα στη διδαχή αλλά και η πολύπλευρη  καλλιέργειά του έδωσαν στην ομιλία τους ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον, μια ζωντάνια που κάθηλωσε το κοινό, χωρίς να χάνει σε επιστημονική ακρίβεια και αυστηρότητα.
Ο Δημήτρης Λάμπρου παρουσίασε ένα ιστορικό με τις μεγάλες πολιτιστικές παρεμβάσεις και τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει ο Σύλλογος Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς: η εκδήλωση με τον αρχιτέκτονα του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς Αλέξανδρο Παπαγεωργίου-Βενετά υπήρξε η αφορμή για την ίδρυση του Συλλόγου Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς.
Ακολούθησαν η "Εφοδος στο Κάστρο της Λιβαδειάς" για το Κάστρο της πόλης, η εσπερίδα για το Τροφώνιο Μαντείο "Ευμενής το Τροφώνιος και ίλεως δέξεται", ο καθαρισμός της Ερκυνας με τίτλο "Κόντρα στο ρεύμα", η αποψίλωση του ναού του Διός Βασιλέως και η "Ερκυνα, από τη Λήθη στη Μνημοσύνη". Στη συνέχεια ο Δημήτρης Λάμπρου έκανε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στην Ερκυνα με παλιές φωτογραφίες από το αρχείο του.  Στο τρίτο μέρος ο Δημήτρης Λάμπρου κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση παρεμβάσεων για την αξιοποίηση του φαραγγιού της Ερκυνας με τέσσερις κύριους άξονες που θα μεταμορφώσουν την περιοχή προς όφελος της Λιβαδειάς και των κατοίκων της.
Η εκδήλωση έκλεισε με συγχαρητήρια από τους παρευρισκόμενους. Μετά, αργά το βράδυ, τα Διοικητικά Συμβούλια τους ΑΚΟΛ και του Συλλόγου Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς δεξιώθηκαν του ομιλητές της εσπερίδας και μερικούς ακόμη εκλεκτούς φίλους σε γνωστή ταβέρνα της Λιβαδειάς όπου δόθηκαν ενδιαφέρουσες προεκτάσεις στις απόψεις που διατυπώθηκαν στην εκδήλωση "Ερκυνα, από τη Λήθη στη Μνημοσύνη". Δεν έλειψαν οι πολιτικές εκτιμήσεις και η απαραίτητη για τις ημέρες κοινωνική και στυλιστική κριτική. Και όλα αυτά αναμέσα σε καλοψημένους ρουμελιώτικους μεζέδες, με ζωηρό λευκό κρασί και πολλή, καλή διάθεση....
Μετά από παράκληση πολλών αναγνωστών οι οποίοι δεν κατόρθωσαν αν παρευρεθούν την εσπερίδα λόγω υποχρεώσεων των ημερών οι εισηγήσεις των ομιλητών μαζί με το οπτικό υλικό θα δημοσιευθούν αυτούσιες. Αυτό θα πάρει μερικές ημέρες για να ολοκληρωθεί αλλά όπως ήδη έχει διαδοθεί στη Λιβαδειά αξίζει τον κόπο...










Δεν υπάρχουν σχόλια: