Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Για τον Κοσμά τον Αιτωλό και τον Ρήγα Φεραίο



Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ








 Μια ενδιαφέρουσα εσπερίδα έγινε χθες βράδυ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Βοιωτίας στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη μνήμη του αγίου Ρηγίνου του Λεβαδέως.
Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Οι πρωτομάρτυρες της ελευθερίας των νεωτέρων Ελλήνων: Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και Ρήγας ο Φεραίος». Μετά τη σύντομη εισαγωγή του π. Αλεξίου και τον χαιρετισμό  του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Γεωργίου ο πολιτικός επιστήμων Κώστας Χολέβας διήλθε διεξοδικά τη ζωή και τη δράση του πατρός Κοσμά του Αιτωλού, του προφήτη και παιδαγωγού του γένους. Ο εκδότης και συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς μίλησε κατόπιν  για την ανολοκλήρωτη επανάσταση του Ρήγα Φεραίου. O Καραμπελιάς, με αφορμή τη ζωή, τη δράση και τον θάνατο του Ρήγα ανέπτυξε όχι κοινότοπα επιχειρήματα για την, κατά την κρίση του, προαιώνια –αν και σε μεγάλες ιστορικές περιόδους χαμηλής έντασης- σύγκρουση/διαμάχη Ελληνισμού/Ρωμιοσύνης/Ορθοδοξίας με τη Δύση που διέρχεται μέσα από την πρώτη Αλωση  του 1204 και τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο με την κατάληψη της Κύπρου το 1192 και φθάνει στην εποχή των Μνημονίων και του 21ου αιώνα.
Την εκδήλωση συντόνισε ο π. Δοσίθεος Καστόρης ενώ ακολούθησε ζωηρή συζήτηση με ερωτήσεις του Γιώργου Κατσιμπάρδη και άλλων παρισταμένων αλλά και την παρέμβαση του κ.κ. Γεωργίου.
Μετά την εσπερίδα η φιλική συντροφιά των ομιλητών και μερικών ακόμη δείπνησε στον Νερόμυλο, όπου η συζήτηση συνεχίστηκε με περισσότερο χιούμορ αλλά σε ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα. Δείτε το φωτορεπορτάζ. 



Κι εδώ μερικές ακόμη φωτογραφίες.











Δεν υπάρχουν σχόλια: