Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Για τον αποκλεισμό στην οδό Δελφών




Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ




 






Με πολύ μικρή προσέλευση πολιτών έγινε  το Σάββατο 16 Μαρτίου στη Λιβαδειά μια ακόμη εκδήλωση διαμαρτυρίας για την κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Ο ολιγόλεπτος αποκλεισμός του κόμβου στην οδό Δελφών από μερικές δεκάδες τοπικών παραγόντων ασφαλώς δεν πρόκειται να ληφθεί στα σοβαρά υπ' όψιν από τα κέντρα αποφάσεων που έχουν δρομολογήσει το πρόγραμμα Αθηνά. Η εικόνα υπήρξε αποκαρδιωτική αλλά ακόμη περισσότερο οι δηλώσεις των τοπικών παραγόντων που το μόνο το οποίο υπενθύμιζαν είναι το πόσο μεγάλο είναι το έλλειμμα ηγεσίας στην εξ αυτού του λόγου ταχέως παρακμάζουσα Λιβαδειά.

Η εμφανής αδυναμία συγκρότησης μιας ευρείας λαϊκής συμμαχίας -που θα μπορούσε υπό όρους να διεκδικήσει μια δικαιότερη συμπεριφορά απέναντι στη Λιβαδειά στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης- πρέπει να χρεωθεί εξ ολοκλήρου στους διοργανωτές των δυναμικών κινητοποιήσεων και την ευφήμως καλούμενη Επιτροπή Αγώνα που σύμφωνα με τα αποτελέσματα -στην Αθήνα και εδώ- έχουν καταστεί πλήρως αναξιόπιστοι στα μάτια των πολιτών. Ο αποκλεισμός για λόγους μικροπολιτικής και η απουσία από τον αγώνα αυτόν των πιο ζωντανών δυνάμεων της Λιβαδειάς είναι μια από τις βασικές αιτίες της αποτυχίας του.

Δεν αποτελεί δικαιολογία η απουσία των κυβερνητικών βουλευτών καθώς σπάνια οι συμπολιτευόμενοι αντιπρόσωποι έχουν στην Ελλάδα το θάρρος να λαμβάνουν θέσεις εναντίον της επίσημης κομματικής γραμμής. Αντίθετα σε παλαιότερες εποχές η αντιπολίτευση κατόρθωνε να συγκροτεί αξιοπρεπείς κοινωνικές συμμαχίες που παρά την κομματική τους στόχευση υπερασπίζονταν σε ένα βαθμό τις τοπικές ανάγκες. Βέβαιο είναι ότι ούτε η αντιπολίτευση είναι ικανή να δημιουργήσει συνθήκες επαναδιαπραγμάτευσης. Και αυτό είναι φυσιολογικό καθώς ο πολιτικός της λόγος δεν αντιστοιχεί στους καιρούς παραμένοντας ρηχός, ανούσιος και λαϊκιστικός.

Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται πάντως στην αναξιοπιστία και των φορέων που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τη Λιβαδειά: της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, του Δήμου Λεβαδέων μαζί με τους άλλους "πρόθυμους" που θεώρησαν ότι υπήρχε περιθώριο προσωπικού οφέλους από τις κινητοποιήσεις. Οι πολίτες δεν πείστηκαν ούτε κινητοποιήθηκαν και σωστά δεν πείστηκαν ότι όλα αυτά οργανώνονται για την υπεράσπιση της πόλης. Οπως δεν πείστηκαν οι  φοιτητές του Πανεπιστημίου Στερεάς. Οπως δεν πείστηκαν ούτε οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Στερεάς. Οπως δεν πείστηκαν ούτε οι υπεύθυνοι του υπουργείου Παιδείας. Οπως δεν πείστηκε ούτε και ο υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος.

Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας φαίνεται ότι αποτελεί οριστικά παρελθόν. Η ήττα της Λιβαδειάς είναι οδυνηρή όσο και συντριπτική. Ασφαλώς υπάρχουν ευθύνες -με ονοματεπώνυμο- που πρέπει γρήγορα και δίκαια να αποδοθούν. Ομως ακόμα πιο γρήγορα για να προλάβουμε νέα πλήγματα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τούτο: Είναι τραγικό η Λιβαδειά -σε τόσο δύσκολες στιγμές που θα γίνονται ακόμη πιο δύσκολες στον μέλλον- να εκπροσωπείται από τους παρηκμασμένους, παρωχημένους και "λίγους" παλαιοπολιτικούς που απέκλεισαν το Σάββατο τον κόμβο στην οδό Δελφών. Είναι πραγματικά επικίνδυνο σώφρονες άνθρωποι να αφήνουν την τύχη τους σε τέτοια χέρια. Και κοστίζει πολύ σε αυτή και στις επόμενες γενιές οποιαδήποτε ολιγωρία όλων μας...
  

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΑΡΑΚΜΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ . ΜΑΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΩΝΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΑΣΜΕ ΚΑΙ ΦΤΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΟΛΙΣ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ . ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΝ !!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς βοιωτέ , έχεις δίκιο και επαληθέυεσαι! και λέω δυστυχώς για τί μακάρι να ήταν άξιοι και όχι νάνοι....για το καλό της πόλης ...αλλά είναι μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, και τι προσμένουν; ένα θάμα; δεν υπάρχει, τους καταλάβαμε πλέον

Ανώνυμος είπε...

Βοιωτέ ήρθε η άνοιξη! παλιά μας έβαζες ωραία μουσική να γαληνεύει η ψυχή μας τώρα δεν έχει.... ; μας πήραν μαζί τους στην παρακμή;

Άμλετ είπε...

Κάτω από όλες τις λύπες, κοιμάται μια Άνοιξη.

βοιωτός είπε...

5.26
Το ζήτημα δεν είναι να δικαιωθώ εγώ. Το θέμα είναι να δικαιωθεί η Λιβαδειά.

βοιωτός είπε...

5.28
Τώρα άλλοι βαράνε τα τέλια. Δυστυχώς.

βοιωτός είπε...

6.26
Το κακό είναι ότι εκτός από την Ανοιξη κοιμούνται και κάποιοι μέσα στα πολυτελή και πληρωμένα από εμάς γραφεία τους.

Φώτιος είπε...

Για άλλη μια φορά διακρίνω τοπική λαϊκίστικη φωνή.
Εσείς φαίνεται να ζείτε σε άλλη χώρα.
Γύρω μας έχει έρθει η απόλυτη καταστροφή και σεις ως σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα ζητάτε παντεσπάνι.

Μήπως να διακόψετε για κάποιο διάστημα την ομφαλοσκόπηση και να στρέψετε τη διορατικότητά σας για τη πρωτεύουσα του νομού σε άλλους τομείς ανάπτυξης;

Ανώνυμος είπε...

Η ταχύτητα της συρρίκνωσης της ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ του νομού είναι μεγάλη και καθημερινή και οι υπεύθυνοι πολύ μικροί για να ελέγξουν την πορεία.
ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ & ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ .....

βοιωτός είπε...

Φώτιε,
ενδεικτικό μιας σαθρής νοοτροπίας το σχόλιό σου επιχειρεί να αθωώσει τους υπεύθυνους για την κατάντια με μετατόπιση σε προσωπικό επίπεδο της συζητήσης, με... νέα "οράματα" και νέους τομείς ανάπτυξης και... μάσας. Αδικος κόπος.
Σε διαβεβαιώνω ότι η viotia θα υπενθυμίζει και θα υποδεικνύει πάντοτε τους φταίχτες. Και τους αθώους. Συνεχώς όμως.

Ανώνυμος είπε...

Τι θέλει να πει ο σχολιαστής Φώτιος; Η απόλυτη καταστροφή έχει έρθει , συμφωνούμε! Από ποιος όμως, δεν μας λέει. Από τον Θεό...που μας μισεί;! Οι τοπικοί υπεύθυνοι δεν είναι ένα μέρος από τους κεντρικούς υπαίτιους της καταστροφής; Δεν έφεραν μαζί την καταστροφή; Άλλοι ήταν;
Και κάτι τελευταίο.Δεν είναι τοπικισμός να υπερασπίζεσαι την πόλη σου και την χώρα σου. Είναι καθήκον. Η Κύπρος έδειξε τον δρόμο για δεύτερη φορά μετά το σχέδιο Ανάν.Αλίμονο σε εμάς, καθώς η Ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτόν που λέει συνέχεια "ναι" δεν τον σέβεται και δεν τον υπολογίζει κανένας.

Ανώνυμος είπε...

ο... Κουβέλης είναι?