Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Αυτοψία στο ΞΕΝΙΑ (με τον φακό της viotia)

















 



Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ
 
 
 
 Επρεπε να γράψει η viotia για να κινητοποιηθεί επιτέλους ο Δήμος Λεβαδέων και να ασχοληθεί με το ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς. Σήμερα το μεσημέρι κατά τις 12.00 κλιμάκιο στου Δήμου με την παρουσία μηχανικών και του εργολήπτη επισκέφθηκαν το ΞΕΝΙΑ για αυτοψία. Η viotia ασφαλώς ήταν εκεί. Κάντε κλικ στις φωτό για να δείτε τους συμμετέχοντες στην αυτοψία. Φυσικά η αυτοψία σε συνδυασμό με την παράταση εργασιών που ζητεί ο Δήμος Λεβαδέων δεν αποτελούν λόγο για να σταματήσεοι η έρευνα γύρω από την περίεργη υπόθεση της ανακατασκευής του ΞΕΝΙΑ της Λιβαδειάς. Ισα-ίσα θα επανέλθουμε σύντομα...
Υπάρχουν άλλωστε και τα αναπάντητα ερωτήματα που αιωρούνται  και άλαλ που διαρκώς προκύπτουν από το ρεπορτάζ. Τα επανλαμβάνουμε:
 
1. Γιατί προκύπτει ανάγκη διακοπής των εργασιών και μάλιστα με υπαιτιότητα του Δήμου Λεβαδέων; Τι παρασκήνιο υπάρχει;
2. Γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι πολίτες και το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς για τις νέες εξελίξεις;
3. Ποιος χρεώνεται τις καθυστερήσεις, το επιπρόσθετο κόστος και τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες; 
4. Πότε θα τελειώσει το έργο, το οποίο σημειωτέον τη Δευτέρα 11 Μαρτίου έπρεπε κανονικά να παραδοθεί; 

Επιπλέον.
1. Αληθεύει ότι έχει πραγματοποιηθεί μη προβλεπόμενη αποξήλωση του δαπέδου του ΞΕΝΙΑ; Και πως το δάπεδο ήταν κατασκευασμένο με μάρμαρο ειδικών προδιαγραφών εκείνης της εποχής που είναι πολύ δύσκολο και πάντως πολύ δαπανηρό να βρεθεί σήμερα; Εδώ ποιος θα επωμιστεί το κόστος; Και ποιος φέρει την ευθύνη τόσο σημαντικών λαθών;
 
Θα επανέλθουμε.


6 σχόλια:

Μέτοικος είπε...

Φίλε Βοιωτέ,

Είχα επισημάνει και σε εσένα προσωπικά ότι με 350.000 € ανακατασκευή του ΞΕΝΙΑ δεν γίνεται. Το έργο, τελικά, κατακυρώθηκε προς 200.000 €. Οποιοσδήποτε σχετικά έμπειρος μηχανικός μπορούσε να καταλάβει ότι το έργο δεν επρόκειτο ποτέ να ολοκληρωθεί, κάτι που έγινε.

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προκύπτουν τα εξής θέματα:

1. Το έργο δημοπρατήθηκε χωρίς να υπάρχει Μελέτη Εφαρμογής με τη μέθοδο των επί μέρους ποσοστών έκπτωσης σε τιμολόγιο εργασιών. Δεν είναι άγνωστη η περίπτωση για ένα έργο που δημοπρατείται την εκπόνηση της Μελέτης Εφαρμογής να την αναλαμβάνει ο Ανάδοχος. Αυτό όμως προϋποθέτει να υπάρχει κατ' αρχήν τουλάχιστον η Οριστική Μελέτη και επί πλέον το έργο να δημοπρατηθεί με κατ' αποκοπήν τίμημα. Είναι απορίας άξιον πώς συντάχθηκε Τιμολόγιο Εργασιών χωρίς να υπάρχει Μελέτη Εφαρμογής. Το μόνο που θα μπορούσαν να φανταστώ είναι το Τιμολόγιο να έχει κατ' αποκοπήν εργασίες και μόνο στις οποίες να δίνονται επί μέρους ποσοστά έκπτωσης - δηλαδή, το Έργο να μην είναι επιμετρούμενο. Κάθε άλλη περίπτωση είναι απλώς απαράδεκτη και εδώ η ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου είναι κεφαλαιώδης.

2. Η Μελέτη Εφαρμογής υποβλήθηκε από τον Ανάδοχο. Υποβλήθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Έργου ή όχι; Και για ποιο λόγο η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου δεν φρόντισε να την εγκρίνει ή να την απορρίψει εντός των νομίμων προθεσμιών; Άλλο ένα σημείο όπου ευθύνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

3. Λέγεται ότι με την Μελέτη Εφαρμογής του Αναδόχου προέκυπτε αύξηση του εργολαβικού ανταλλάγματος κατά 50%. Εντάξει, είναι συνηθισμένη πρακτική ο Εργολάβος να υποβάλει ορισμένες συμπληρωματικές μελέτες από τις οποίες να προκύπτει η ανάγκη νέων εργασιών που αυξάνουν την τιμή του Έργου. Αλλά εδώ μιλάμε για νέες εργασίες της τάξης του 50%! Πώς δικαιολογούνται - αν δικαιολογούνται; Μήπως εδώ προκύπτει ζήτημα ανεπαρκούς Μελέτης Δημοπράτησης; Ποιος εκπόνησε την Μελέτη Δημοπράτησης και ποιος την παρέλαβε, γιατί η ευθύνη και των δύο είναι τεράστια.

4. Βλέπω από τις φωτογραφίες ότι ήδη έχουν εκτελεστεί διάφορες χωματουργικές εργασίες. Είναι αυτονόητο ότι ο Εργολάβος θα λάβει το σχετικό τίμημα γι' αυτές τις εργασίες, όπως επίσης είναι αυτονόητο ότι θα λάβει και το 5% του υπολοίπου των ανεκτέλεστων εργασιών λόγω λύσης της σύμβασης χωρίς δική του ευθύνη. Να στοιχηματίσω ότι η έκπτωση που έχει δώσει στις χωματουργικές εργασίες ο Ανάδοχος είναι και η πιο μικρή;

5. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί όλοι αναζητείτε τον κ. Παπαγγελή. Αν δεν κάνω λάθος έχει παραιτηθεί από Δήμαρχος, σωστά;

6. Ο (πρώην;) Δήμαρχος έχει πολιτικές ευθύνες γι' αυτή την εξέλιξη, αυτό είναι βέβαιο. Όμως, από έναν μαθηματικό, όσο καλός μαθηματικός κι αν είναι, δεν μπορείς να περιμένεις να κατέχει σε βάθος τις διεδικασίες παραγωγής τεχνικών έργων. Για τους σκοπούς αυτούς υπάρχουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι αναντίρρητες εθύνες των οποίων πρέπει οπωσδήποτε να αναζητηθούν.

βοιωτός είπε...

Αγαπητέ Μέτοικε,
1.Οτι ο Παπαγγελής έχει παραιτηθεί δεν τον απαλλάσσει από τις κολοσσιαίες ευθύνες και όχι μόνο για το ΞΕΝΙΑ. Φεύγοντας θα αφήσει και μια μαύρη τρύπα στο ΞΕΝΙΑ που θα τον ακολουθεί διαρκώς.
2. Ολη αυτή η βιασύνη και οι παρατυπίες στις διαδικασίες που έχουν στοιχίσει πολλά στον λαό της Λιβαδειάς οφείλονται στις φοβίες καιστην εμμονή του Παπαγγελή για να προλάβει παρεμβάσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς. Σημειώνω ότι ο Σ. Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ ουδέποτε έπραξαν το παραμικρό εναντίον του Παπαγγελή, παρότι υπήρχαν άπειρες ευκαιρίες.
3. Οι τεράστιες ευθύνες των τεχνικών υπηρεσιών δεν συγκαλύπτουν τις τελικές ευθύνε ςκια υατές τις έχει ο πολιτικός προϊστάμενος, δηλαή ο δήμαρχος. Είναι ανεπίτρεπτι να λες (με) ότι "από τον δήμαρχο δεν μπορείς να περιμένεις να κατέχει σε βάθος τις διεδικασίες παραγωγής τεχνικών έργων". Οχι απλώς το περιμένω αλλά το απαιτώ. τα υπόλοιπα είναι η γνωστή ανέπαρκεια του Παπαγγελή που κα΄θε φορά παρουσιάζεται διαφορετικά: μια είναι μαθηματικ΄ςο και δεν ξέρει, την άλλη είναι από χωριό και δεν γνωρίζει καλά τη Λιβαδειά, την τρίτη δεν είχε σωστούς συνεργάτες κ.ο.κ.
Ομως συμπτώσεις δεν υπάρχουν πάνω από μια φορά. Κι εδώ αποδεικνύεται ότι ο Παπαγγελής δεν μπορεί να διαχειριστεί σύνθετες καταστάσεις δημιουργώντας διαρκώς προβλήματα ενώ αντιθέτως στην μικροπολιτική -όπως θα γνωρίζεις κι εσύ- διαπρέπει.
4. Αυτό που λες στο 4 θα το εξετάσουμε και θα σου απαντήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΜΕΤΟΙΚΕ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Α παιδιά μη ξεχάσω μήπως για την εμπλοκή στο ΞΕΝΙΑ κατά τον Παπαγγελή φταίνε οι Βουλευτές της συγκυβέρνησης του Νομού Βοιωτίας.?
Μάλλον !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ . !!ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΜΕ ΛΕΥΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΗΝ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ ΛΑΚΟΥΒΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΑΖΟΥΣΑ ΛΙΒΔΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΑΝΙΚΑΝΟΙ !!!!!!ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ !!!

Ανώνυμος είπε...

ντροπή τους!!!