Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μια άλλη πρόταση για την ανεργία

Γράφει ο
Γιώργος Ανδρέου*










Με την ευκαιρία του σχετικού θορύβου και των διαφωνιών των κομμάτων της συγκυβέρνησης για το επικείμενο νομοσχέδιο για την απορρόφηση των κοινοτικών κοινωνικών κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας, θυμήθηκα το σύνθημα του τίτλου που έγραψαν οι αναρχικοί της δεκαετίας του ΄90, σε κάποιο τοίχο στα Εξάρχεια. Η φαντασία στην εξουσία. Μεγάλη κουβέντα. Μεγάλη έλλειψη, ιδιαίτερα σήμερα που τα όρια της πεπατημένης οδού είναι στενά. Να λοιπόν μια άλλη πρόταση ριζοσπαστική και επιθετική, με ή χωρίς φαντασία.

Να κληθούν οι άνεργοι νέοι, μέχρι κάποια ηλικία και σε προκαθορισμένο αριθμό, με βάση το συνολικά διατιθέμενο ποσό για την καταπολέμηση της ανεργίας, να αρχίσουν μια δουλειά, οποιαδήποτε, με προτίμηση στους τομείς, που έχουν προοπτική. Και σε όποιον προσκομίζει την έναρξη ενός οποιουδήποτε επαγγέλματος στην Εφορία και ένα μισθωτήριο της επαγγελματικής του εγκατάστασης, να δίνει ο ΟΑΕΔ δωρεάν ποσό π.χ. 3.000 - 5.000 ευρώ και παράλληλα φορολογικές απαλλαγές και επιδότηση κοινωνικής ασφάλισης για ένα ή δύο χρόνια. Και όποιος από αυτούς προσλάβει εργαζόμενους να δοθεί επιδότηση του 100% των εισφορών του ΙΚΑ για τρία χρόνια. Είναι πολλοί που θα ξεκίναγαν δική τους δουλειά αν είχαν 5.000.

Με τον τρόπο αυτό και τα χρήματα θα πέσουν στην κοινωνία και θα υποχρεωθούν και θα καθοδηγηθούν οι νέοι στην ανάγκη να ξεκινήσουν κάτι δικό τους, θα ξεκολλήσει το μυαλό τους από το βόλεμα στο δημόσιο, θα αποδυναμωθεί το πελατειακό σύστημα στην πολιτική, θα υπάρξει κινητικότητα στα επαγγέλματα και ανταγωνισμός και κυρίως ελπίδα για νέες μικρές δουλειές, που είναι ο μόνος δρόμος ανάπτυξης. Έστω 5 ή 10% να πετύχει, θα είναι θρίαμβος. Αλλιώς και τα χρήματα θα πάνε χαμένα και θα συνεχιστεί μια απαράδεκτη κατάσταση, από τις βασικότερες αιτίες που φτάσαμε στο οδυνηρό σήμερα που βιώνουμε.

Αλλιώτικα θα συνεχισθεί η ίδια λογική και η ίδια δοκιμασμένη μέθοδος της επιδότησης των θέσεων, κυρίως στους Δήμους και θα διατεθούν στους Δήμους από τους εγγεγραμμένους ανέργους μεγάλος αριθμός για 5μηνη ή 6μηνη απασχόληση (;) αντί πινακίου φακής. Δηλαδή ελεημοσύνη και ασπιρίνη για τον επιθετικότερο καρκίνο της Ελληνικής Ιστορίας, την ανεργία.

Βέβαια με την πεπατημένη μέθοδο αυτή επιτυγχάνονται δύο στόχοι που βολεύουν το πολιτικό σύστημα. Ο ευρύτερα πολιτικός – επικοινωνιακός με την δημοσιοποίηση της μείωσης του ποσοστού της ανεργίας για κάποιους μήνες, ένεση δηλαδή πολιτικής αισιοδοξίας. Και ο στενά πολιτικός κομματικός, αφού το πολιτικό σύστημα ελεημονεί και βολεύει κάποιους δικούς μας στα πλαίσια της πολιτικής συναλλαγής. Εξ ου και οι διαφωνίες των εταίρων της συγκυβέρνησης.

Έτσι όμως: πρώτον, κοροϊδεύουν τον κόσμο γενικά και ειδικά, πετώντας πολλά και χρήσιμα χρήματα στο τρύπιο βαρέλι των Δήμων. Δεύτερον, το αποτέλεσμα μηδέν για την ανάπτυξη και την ανεργία, αφού οι μήνες θα τελειώσουν και οι άνεργοι θα επιστρέψουν στην ανεργία τους, μη έχοντας κερδίσει τίποτα αφού θα πληρώνονται χωρίς να απασχολούνται ουσιαστικά ή να μαθαίνουν κάτι. Τρίτο, θα εξακολουθεί να θριαμβεύει το πελατειακό κράτος και η κομματική αιχμαλωσία. Τέταρτο και το χειρότερο, με τον τρόπο αυτό διαιωνίζεται το χειρότερο σύμπτωμα της τελευταίας 30ετίας, που είναι ο προσανατολισμός των νέων στην ελπίδα και την προοπτική του βολέματος στο δημόσιο.

* Ο κ. Γιώργος Ανδρέου (www.andreou-giorgos.gr) είναι Δικηγόρος.
Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: