Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Για το Κάστρο της Λιβαδειάς



Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει εγκαταλειφθεί το Κάστρο της Λιβαδειάς κρούει ο εκλεκτός αναγνώστης κ. Κ.Ν. που φοβάται κατάρρευση της κεντρικής πύλης του περίφημου φρουρίου. Επιπλέον διαμαρτύρεται για την ανάρτηση πανό και για το διότυπο νεκροταφείο σημαιών που έχει διαμορφωθεί στον κεντρικό πύργο. . Να προσθέσω (και θα ανρτήσω φωτό σε άλλη ευκαιρία) ότι δεξιά μετά τη διάβαση της κεντρικής πύλης υπάρχουν -υπήρχαν πριν από λίγο καιρό- εμφανή ίχνη παράνομης ανασκαφής για την οποία κανείς δεν δείχνει να ενδιαφέρεται. Εννοείται ότι η viotia που πρώτη ανέδειξε το Κάστρο της Λιβαδειάς διοργανώνοντας εσπερίδα στις 31 Μαρτίου 2011 (Εφοδος στο Κάστρο της Λιβαδειάς και 27 φωτογραφίες) με τη συμμετοχή εκλεκτών επιστημόνων και κατόπιν με την για πρώτη φορά διεξοδική αφήγηση της ηρωικής Εξόδου των Λιβαδειτών το 1821 (1821. Η Πολιορκία της Λιβαδειάς και ηρωική Εξοδος των Λιβαδειτών από το Κάστρο) θα μεριμνήσει για την λύση των προβλημάτων που έχουν χρονίσει καθιστώντας το Μεσαιωνικό μας Φρούριο από πλεονέκτημα μειονέκτημα για τη βοιωτική πρωτεύουσα.   Δείτε την καταγγελία του Κ.Ν. και τις φωτό.
 
 
 
 
Βοιωτέ καλησπέρα.
Το Κάστρο της πόλης μας εκπέμπει SOS. Και αυτό όχι μόνο για την ύπαρξή του αλλά και για την ζωή των λίγων, δυστυχώς, επισκεπτών. Στην κεντρική πύλη πραγματικά φοβάσαι να περάσεις, αν κάνεις το λάθος και κοιτάξεις ψιλά. Όλη η καμάρα έχει τρεις μεγάλες ρωγμές καθ' όλο το πλάτος και ύψος της πύλης. Φαίνονται καθαρά μέσα από τις φωτογραφίες που σου στέλνω. Οι φωτογραφίες είναι σημερινές.  Αν τις δεις από κοντά, πραγματικά οι ρωγμές της οροφής φεγγίζουν τον ουρανό. Εκτίμηση μου είναι ότι είναι πραγματικά θέμα ΗΜΕΡΩΝ να ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ. Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι τόσο επικίνδυνος και για τους επισκέπτες. Κανονικά μπαίνει κορδέλα και απαγορεύετε η είσοδος. Μακάρι να μην γίνει κανένα ατύχημα γιατί μετά λίγη σημασία θα έχει ποιος είναι ο υπεύθυνος  Πρέπει να παρέμβουν σύντομα και τάχιστα έστω και με την προσωρινή λύση των σκαλωσιών. Αν καταρρεύσει θα καταντήσει σαν την επόμενη γκρεμισμένη πύλη. Και για την ανέγερση, φυσικά,θα δώσει ευκαιρία να φαγωθούν ΝΕΑ κονδύλια  
Πρωτεύον είναι η άμεση παρέμβαση. Δευτερεύον είναι πιστεύω και υπόλοιπο χάλι του Κάστρου. "Επαναστατικό" πανό κρέμεται ξεσκισμένο από τον μεγάλο πύργο. Αυτοί που φρόντισαν να "κρεμάσουν" τα παράπονά τους σε αρχαιολογικό χώρο, δεν φρόντισαν να τον αφήσουν όπως τον βρήκαν. Το πανό αυτό φαίνεται καθαρά και από την πλατεία.
Την φωτογραφία με την ελληνική σημαία δεν σου την στέλνω μιας και είναι η γνωστή χιλιοσκισμένη. Σου στέλνω όμως την ντροπιαστική αυτή εικόνα του "νεκροταφείου σημαιών" που μέχρι και ένα 10χρονο παιδί έκανε να θυμώσει για την προσβολή αυτή. Όταν θυμούνται να αποκαταστήσουν τις σκισμένες ελληνικές σημαίες τις πετάνε στο "υπόγειο" του πύργου. Η προσβολή είναι χειρότερη από την ανικανότητα. Τέλος, θέλω να τονίσω ότι, παρ όλη την καταπληκτική δουλειά που έκαναν πριν λίγο καιρό η Ένωση Έρευνας και Διάσωσης ύστερα από πρόσκληση του Δήμου, χρειάζεται και άλλες εξορμήσεις για καθαρισμό του εσωτερικού του ώστε να είναι επισκέψιμο σε πολλά σημεία και όχι μόνο στα στενά μονοπάτια. Μπορείς να κάνεις και εσύ μια επίσκεψη για να δεις από κοντά τα πράγματα και να κινήσεις κάποιες ενέργειες μπας και γίνει καμία σωτήρια επέμβαση. Ευχαριστώ.




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι " επικινδύνως ετοιμόρροπον " !!!!.

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε το να πέσει για να πάρουν κανένα φράγκο για την αποκατάσταση του. Χωρίς γκρεμίσματα δεν έρχεται η "ανάπτυξη"