Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Εκθεση Δημήτρη Γέρου στην αίθουσα Kapopoulos Fine Arts





ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ Σάββατο 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, στις 13.00






Σαράντα έργα χαρακτικής που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της καριέρας του επέλεξε και παρουσιάζει ο Δημήτρης Γέρος στη νέα του έκθεση που εγκαινιάζεται Kapopoulos Fine Arts το Σάββατο 27 Απριλίου. Η έκθεση περιλαμβάνει κυρίως μεγάλων διαστάσεων χαλκογραφίες, λιθογραφίες και μεταξοτυπίες. Επίσης θα εκτεθούν και μερικά Iris prints που ο καταξιωμένος καλλιτέχνης δημιούργησε τα τελευταία χρόνια στη Νέα Υόρκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που θα δούμε στην Αθήνα συγκεντρωμένα αυτά τα ξεχωριστά για την τεχνική τους έργα και μάλιστα 30 σχεδόν χρόνια μετά την προηγούμενη έκθεση του ζωγράφου αποκλειστικά με έργα χαρακτικής, που είχε πραγματοποιηθεί το 1984 στην γκαλερί «Υάκινθος» της Κηφισιάς.
στην αίθουσα

Ο Δημήτρης Γέρος, ευρύτερα γνωστός για την ζωγραφική και τις φωτογραφίες του, ασχολείται παράλληλα και με την χαρακτική.
Τις χαλκογραφίες (ή οξυγραφίες) και τις λιθογραφίες τις έχει χαράξει ο ίδιος ο καλλιτέχνης στον χαλκό και την πέτρα και έχουν τυπωθεί με το χέρι στο δικό του εργαστήριο καθώς και στο εργαστήριο του Γ. Καρτέρη.

Από το 1976 έχει παρουσιάσει τα χαρακτικά του σε πολλές εκθέσεις, κυρίως στη Γερμανία, και σε Biennale και Triennial  σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη μεγάλη έκθεσή των έργων του πού έγινε το 1986 στο Μουσείο  Bochum της Γερμανίας είχε επίσης παρουσιαστεί σε ξεχωριστή αίθουσα το σύνολο των χαρακτικών που είχε έως τότε δημιουργήσει.
Αρκετά από τα χαρακτικά του βρίσκονται στις συλλογές ξένων μουσείων και  μια μεγάλη σειρά χαρακτικών του έχει στη συλλογή της η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας.

Η προηγούμενη έκθεση του Δημήτρη Γέρου έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Throckmorton Fine Art της Νέας Υόρκης όπου εξέθεσε έγχρωμες φωτογραφίες του.



Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 27 Απριλίου 2013, ώρα 13.00
Διάρκεια έκθεσης: 27 Απριλίου-17 Μαΐου.
Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά 10.00-21.00 και Σάββατο 10.00-20.00
Παρουσίαση έργων έκθεσης: www.kapopoulosart.gr
Περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη στο  WWW.YEROS.COM 



Ο Δημήτρης  Γέρος  είναι από τους πρώτους έλληνες καλλιτέχνες  που έκαναν Performances, Body Art, Video Art,  και mail Art .
Έχει πραγματοποιήσει 54 ατομικές εκθέσεις των έργων του στην Ελλάδα και το εξωτερικό : Κολωνία, Ντύσσελντορφ, Κάσσελ,  Στρασβούργο, Μίσιγκαν (Kelsey Museum of Art) Νέα Υόρκη, Οξφόρδη  (Oxford University), Ντάρμσταντ, Λευκωσία, Ινδιάνα-ΗΠΑ (National Gallery),  Χαϊδελβέργη, Μπόχουμ ( Museum Bochum ), Βερολίνο, Μιλάνο, Βούπερταλ, Μάνχαϊμ, κλπ.
Συμμετείχε σε πολλές  ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις (Μπιεννάλε και Τριεννάλε) στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Η  UNICEF κυκλοφόρησε, παγκοσμίως, έργα του σε κάρτες και χαρακτικά του έχουν κυκλοφορήσει από εκδότες της Ευρώπης και της Αμερικής.
Έκανε τα σκηνικά και κοστούμια σε θεατρικά έργα και κινηματογρα-φικές παραγωγές και εικονογράφησε πολλά βιβλία. Σχεδίασε  μετάλλια με διάφορα θέματα και έκανε για τον οίκο Βουράκη γλυπτά από ασήμι με θέμα τον «Ζωδιακό Κύκλο».
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη  κυκλοφόρησε το 1976  την  ποιητική συλλογή «Αστραφτερή Μπανιέρα». Σχετικά με την δουλειά του έχουν κυκλοφορήσει τα παρακάτω βιβλία D.Yeros, με κείμενο του Γιάννη Πατίλη, εκδόσεις Φόρκυς- 1984, Dimitris Yeros, με κείμενα των  Peter Spielman, Heribert Becker και Ι. Ρόζενταλ-Καμαρινέα, έκδοση του Μουσείου Μπόχουμ-1986 με την ευκαιρία της  εκεί  αναδρομικής εκθέσης των έργων του, D.Yeros, με κείμενο του Χρύσανθου Χρήστου, εκδόσεις Συνέχεια-1997, Θεωρεία Γυμνού, με κείμενο του Peter Weiermair, εκδόσεις Πλανόδιον-1998,  Περιοράσεις, με κείμενα των  Michel Deon και Pierre Devin,   εκδόσεις Phyllo-1999, For a definition of the Nude, με κείμενο του Peter  Weiermair, εκδόσεις Phyllo-2000,  D.Yeros, με κείμενο του  John Wood, έκδοση Δήμου Ερμούπολης 2001, D. Yeros-S.Caravouzis, Ιδρυμα Κυδωνιέως, Άνδρος 2008, με κείμενο Αθηνάς Σχινά, Shades of Love, με πρόλογο του Edward Albee και εισαγωγή του  John Wood, Ιnsight Editions, San Francisco, 2010. Η American Library Association ξεχώρισε το βιβλίο ως ένα από τα 10 καλύτερα του 2011.
΄Εργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό; Tate Britain, Gety-LA, International Center of Photography-New York, Maison Europeenne de La Photographie-Paris, National Portrait Gallery-London, The British Museum-London, Museum Bochum-Germany,  Tama Art Museum- Tokyo-Japan, The Montreal Museum of Fine Arts-Canada, National Gallery-Greece και αλλού.
Συνεργάζεται με την  Throckmorton Fine Arts της Νέας Υόρκης, την Holden Lunts gallery του Πάλμ Μπίτς, την Vanse Martin Fine Art του Σαν Φρανσκίσκοτην L.A. galerie της Φρανκφούρτης , την γκαλερί  Kapopoulos Fine Arts στην Αθήνα κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: