Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ανοιχτοί Λογαριασμοί στο 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς και 130 φωτογραφίες



Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου

Δημοσιογράφος/

Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ

















Μια πικρή κωμωδία του Τζον Πρίσλεϋ με τίτλο «Ανοιχτοί Λογαριασμοί» ήταν η επιλογή των υπευθύνων του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς για την ετήσια θεατρική παράσταση του που κλείνει παραδοσιακά τη σχολική χρονιά.  Το έργο ανέβασε στην Ελλάδα ο Στέφανος Ληναίος με την Ελλη Φωτίου το 1998 και πραγματεύεται τον διαρκώς αυξανόμενο ρόλο των τραπεζών στη ζωή των απλών ανθρώπων. Εξ ου και ο τίτλος  «Ανοιχτοί Λογαριασμοί» που αποτελούν και τον τίτλο ενός ποιήματος της μητέρας  του κεντρικού ήρωα Θωμά Μπεστ και που αναφέρεται ασφαλώς σε ανοιχτούς τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Ο Θωμάς Μπεστ, ευυπόληπτος υπoδιευθυντής τραπέζης βρετανικών προδιαγραφών -τυπικός, ακριβής και αξιόπιστος- ένα πρωί, για πρώτη φορά στη ζωή του, δεν πηγαίνει στην εργασία του στην τράπεζα και αποφασίζει να μείνει στο σπίτι του για να μελετήσει μουσική. Η πράξη του αυτή δημιουργεί τεράστια αναστάτωση και με τη βοήθεια των ΜΜΕ ο Θωμάς Μπεστ ανακηρύσσεται σε ήρωα των εργαζομένων κερδίζοντας ταυτόχρονα και την καρδιά της ψυχρής συναδέλφου του στην τράπεζα Μιράντας Σίμονς, που κι αυτή εκδηλώνει παρόμοιες ευαισθησίες.
Φυσικά, η τράπεζα Γουλφ Μπανκ δεν αφήνει το γεγονός στην τύχη του αλλά με μια σειρά ενεργειών που περιλαμβάνουν εξαγορά, τακτοποίηση φίλων αλλά και έμμεσες απειλές διαχειρίζεται την κρίση προς όφελός της. Μέσω ανατροπών και έξυπνων σκηνών, ο Πρίσλεϋ αναδεικνύει τη δύναμη αλλά και την εμβέλεια του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος, που είναι πια παρόν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της καθημερινότητας του Δυτικού ανθρώπου. Ταυτόχρονα με ευρηματικό τρόπο ο συγγραφέας υπογραμμίζει την προσαρμοστικότητα και τη δυνατότητα της σύγχρονης Επιστήμης της Διοίκησης να εκμεταλλεύεται και τα αρνητικά και τα θετικά γεγονότα προς όφελός της καθώς και τη δύναμη του συστήματος να επανέρχεται στην κανονικότητά του άλλοτε διά της πυγμής και άλλοτε διά της χρήσης πειθούς και ψυχολογικών μέσων.
Το εγχείρημα των καθηγητών και των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Λιβαδειάς ήταν πολύ επικίνδυνο, γιατί η παράσταση περιείχε μια μεγάλη γκάμα καταστάσεων και συναισθημάτων, ενώ το ίδιο το κείμενο ήταν αξιοσημείωτα απαιτητικό. Επιπλέον, η παράσταση ήταν μεγάλης διάρκειας, πράγμα που προσέθετε κινδύνους και δυσχέρειες. Ωστόσο, η προσπάθεια της ομάδας του 3ου Γυμνασίου απέβη επιτυχής. Τα παιδιά απέδωσαν με ωριμότητα και σοβαρότητα τους κάπως ξένους για την ελληνική ιδιοσυγκρασία χαρακτήρες του έργου, ενώ η σκηνοθεσία κρίνεται επαρκής κυρίως στα σημεία όπου οι πολυπρόσωπες σκηνές επέβαλλαν τη σημαντική παρέμβαση. Το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων γέλασε, προβληματίστηκε και στο τέλος χειροκρότησε θερμά τους μικρούς πρωταγωνιστές και τους καθηγητές τους, που έφεραν σε πέρας με επιτυχία μια πολύ δύσκολη θεατρική πράξη.



Ανοιχτοί λογαριασμοί του Τζων Πρίσλεϋ/3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς


Οι μαθητές που πήραν μέρος με αλφαβητική σειρά:

Μάρκος Γεώργιος (θυρωρός Λουίτζι Λότζι, 30 χρονών, υδραυλικός)
Μίχα Αθανασία (Μόνικα Λότζι, 20 χρονών, δακτυλογράφος)
Νιαβής Ορέστης (Θωμάς Μπεστ, 55 χρονών, υποδιευθυντής υποκαταστήματος της Γουλφ Μπανκ στο Μπράιτον)
Νταλιάνη Ευσταθία (Μιράντα Σίμονς, 40 χρονών, προϊσταμένη χορηγήσεων)
Φορτάτος Ευάγγελος (ενωμοτάρχης Τζίμη Τζόουνς, 35 χρονών, αστυνομικός του τμήματος της περιοχής)
Φρέσσας Νικόλαος (Ερρίκος Γουλφ, 50 χρονών, διευθυντής του υποκαταστήματος της Γουλφ Μπανκ)

Αφίσα: Βαφειάδης Κωνσταντίνος
Μουσικές επιλογές: Παναγιωτοπούλου Ηρώ
Ψιμυθιολόγος: Γεροντοπούλου Νιόνια
Επιπλα: Ψύχας Ευστάθιος, Σακελλαροπούλου Λίνα
Βιντεοσκόπηση: Παπαγεωργίου Νεκτάριος
Αναπαραγωγή των DVD: Κορέλη Ελένη
Φωτογράφιση: Νικολάου Βιολέττα
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Παπαδημητρίου Παναγιούλα, Πλατώνη Αγλαϊα

Δείτε το φωτορεπορτάζ.

Ανοιχτοί Λογαριασμοί στο 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς και 130 φωτογραφίες


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: