Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Αύριο οι αποφάσεις για τη ΛΑΡΚΟ

Εκκαθάριση εν λειτουργία και όχι ξαφνικό «λουκέτο» στα πρότυπα της ΕΡΤ, είναι το βασικό σενάριο για την αναδιάρθρωση των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ την ώρα που για την ΕΛΒΟ οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και το ενδεχόμενο κλεισίματος της εταιρείας.

Για την τύχη και των τριών εταιρειών θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις κατά την αυριανή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά στη ΛΑΡΚΟ, που απασχολεί 1.000 εργαζομένους, το κυρίαρχο σενάριο, όπως γράφουν «Τα Νέα», είναι να ενταχθεί στις διατάξεις του ελληνικού πτωχευτικού κώδικα, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση η οποία εκκαθαρίζεται εν λειτουργία να πωληθεί στο σύνολό της, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση αλλά και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, και όχι να σπάσει σε κομμάτια («καλή» και «κακή») όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Και οι δύο ξένες εταιρείες, από Ισραήλ και ΗΠΑ, που έχουν προσεγγίσει το υπουργείο Οικονομικών για να αγοράσουν τη ΛΑΡΚΟ έχουν διαμηνύσει ότι μαζί με το εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας θέλουν να αποκτήσουν και τα ανά την Ελλάδα τέσσερα μεταλλεία που διαθέτει, διαφορετικά το πρώτο θα τους είναι άχρηστο. Φυσικά, για να προχωρήσει η παραπάνω λύση πρέπει η κυβέρνηση να ανανεώσει τη μακροχρόνια παραχώρηση των μεταλλείων και των ακινήτων που χρησιμοποιεί η ΛΑΡΚΟ, η κυριότητα των οποίων ανήκει στο Δημόσιο.

Σημειώνεται πως η ΛΑΡΚΟ στο τέλος του 2012 παρουσίασε συσσωρευμένες ζημίες 170 εκατ. ευρώ ενώ βαρύνεται με υποχρεώσεις 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα αντιμετωπίζει φορολογικές επιβαρύνσεις 190 εκατ. ευρώ και παράλληλα η Κομισιόν έχει κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων άνω των 160 εκατ. ευρώ.

Πιο δραστικές λύσεις φαίνεται ότι θα υπάρξουν στις περιπτώσεις των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.

Στην πρώτη περίπτωση, των ΕΑΣ, το βασικό σενάριο είναι να κλείσουν μερικές από τις εννέα συνολικά εγκαταστάσεις που διαθέτουν, με παράλληλη μείωση του προσωπικού και περιορισμό του αντικειμένου τους αποκλειστικά στον αμυντικό τομέα.

Πιο δύσκολη φαίνεται να είναι η διάσωση της ΕΛΒΟ, εταιρείας λιγότερο ευαίσθητης πολιτικά, αφού απασχολεί μόνο 350 άτομα, για την οποία δεν αποκλείεται ακόμη και το λουκέτο.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως ένα από τα σενάρια που που φέρεται να έχουν εξεταστεί είναι και η συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν 850 εργαζόμενους. Το 2011 είχαν αρνητικά ίδια κεφάλαια 538 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις πάνω από 1,1 δισ ευρώ. Το Δημόσιο έχει καταβάλει μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας περίπου 87 εκατ. ευρώ την περίοδο 2010 - 2013, ενώ έχει υποστεί καταπτώσεις εγγυήσεων 332 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία.

Η ΕΛΒΟ έκλεισε το 2012 με ζημιές 19,2 εκατ. ευρώ, μείωση του κύκλου εργασιών κατά 91% και ίδια κεφάλαια 6,9 εκατ. ευρώ. Βαρύνεται με υποχρεώσεις 62,6 εκατ. ευρώ ενώ το Δημόσιο έχει καλύψει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 81 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: