Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Για τον αδικοχαμένο Ανδριτσόπουλο

Τους κανόνες της αστυνομικής εμπλοκής με ενόπλους μας αποστέλλει ανώνυμος επιστολογράφος συνδέοντάς τους με την συμπλοκή στο Δίστομο που κατέληξε στη δολοφονία από τον Μαριάν Κόλα του υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου. Οι κανόνες είναι σωστοί. Εκείνο που πρέπει να προστεθεί είναι ότι οι αστυνομικοί δεν γώριζαν για ενόπλους και πολύ περισσότερο για επικίνδυνους δραπέτες όταν εισήλθαν στο Δίστομο ούτε υπήρξε τέτοια πληροφόρηση. Δείτε την επιστολή.


"Όλοι οι Αστυνομικοί και ιδιαίτερα οι Αξιωματικοί εκπαιδεύονται στους κανόνες της Πρακτικής Αστυνομίας και της Αστυνομικής Εμπλοκής με ενόπλους (κάθε χρόνο γίνεται εκπαίδευση σε όλους σε θέματα Αυτοάμυνας – Αυτοπροστασίας – Οπλοτεχνικής– Σκοποβολής που και εκεί τα διδάσκονται και πρέπει να τα εφαρμόζουν) , που ορίζουν στο να ΜΗΝ εισέρχονται οι Αστυνομικοί στο χώρο που κινούνται ένοπλοι και ότι αν επικρατεί σκοτάδι στους χώρους αυτούς (νύκτα ή υπόγειο κλπ), τότε ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ σε αυτούς.
- Οι ενέργειες που κάνει τότε ο Αστυνομικός είναι (όπως ορίζουν αυτοί οι κανόνες εμπλοκής) :
α) εποπτεύουν - παρακολουθούν από μακριά και με ασφάλεια την περιοχή που κινούνται τα ένοπλα άτομα,
β) ζητούν ενισχύσεις για να περικλείσουν ασφαλώς αυτή την περιοχή,
γ) εφόσον διαπιστώσουν κίνηση των ενόπλων, ενημερώνουν το κέντρο ασυρμάτου - επιχειρήσεων και άρα όλους τους αστυνομικούς που προστρέχουν για βοήθεια
δ) εφόσον διαπιστώσουν ότι οι ένοπλοι κινούνται και βγαίνουν από την περιοχή που αστυνομικά εποπτεύεται, τότε ενημερώνουν το κέντρο ασυρμάτου και ζητούν την άδεια για να τους ακολουθήσουν από μακρώθεν και σε όλη την διαδρομή συνεχίζουν την ενημέρωση, ώστε αστυνομικές δυνάμεις να συντονισθούν και εγκλωβίσουν - ακινητοποιήσουν με ασφάλεια τους ενόπλους, σε άλλο σημείο,
ε) ΠΟΤΕ δεν εισέρχονται στον χώρο που κινούνται οι ένοπλοι, αλλά όταν έλθουν οι ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις, τότε περικλείουν το χώρο, σφραγίζοντας τον για να μην διαφύγουν οι δράστες και περιμένουν εντολές από την ηγεσία, για χρονοβόρα παρατεταμένη απομόνωση των δραστών με σκοπό να παραδοθούν από την κούραση και την ψυχική πίεση που αισθάνονται, ενόψει της επικείμενης σύλληψης τους και του παρατεταμένου χρόνου της απομόνωσής τους – εγκλωβισμού τους.

- Αυτά δείχνουν αν έχει και ποιος ευθύνη στην όλη ιστορία που χάθηκε ένας συνάδελφος και αυτά πρέπει να γνωρίζει η οικογένεια του νεκρού αστυνομικού για να αναζητήσει το δίκιο της στην όλη υπόθεση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: