Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Πανικός στην Αμφίκλεια από τον σεισμό-Σε ξενοδοχεία θα μείνουν το βράδυ πολλοί κάτοικοι




Παπαζάχος: Μείνετε έξω από τα επιβαρυμένα σπίτια – Σε ξενοδοχεία θα μείνουν το βράδυ οι κάτοικοι Τον τρόμο του σεισμού της 12ης Αυγούστου, που είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έζησαν και σήμερα οι κάτοικοι της Αμφίκλειας, στη Φθιώτιδα, και των γύρω περιοχών, έπειτα από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Μέσα σε 20 λεπτά, όσο δηλαδή ήταν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τον ένα σεισμό στον άλλο, οι κάτοικοι στα χωριά Ρεγγίνι και Δρυμαία βγήκαν στους δρόμους, έντρομοι από τις σεισμικές δονήσεις, που έγιναν ιδιαίτερα αισθητές μέχρι και στην Αττική.

Είναι νωπές άλλωστε, οι μνήμες από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που ταρακούνησε την περιοχή το μεσημέρι της 12ης Αυγούστου και εξαιτίας της οποίας βγήκαν «κόκκινα», μη κατοικήσιμα δηλαδή, 500 σπίτια.

Το protothema.gr επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Γιάννη Μπολτέτσο, πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος Ρεγγινίου, ο οποίος περιέγραψε σκηνές πανικού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλο το χωριό «είναι στο πόδι», μετά τους σεισμούς των 4,5 και 4,8 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπολτέτσο, τα σπίτια που είχαν υποστεί ζημιές από το σεισμό της 12ης Αυγούστου, υπέστησαν νέες καταστροφές, «ακυρώνοντας», στην ουσία, τις εργασίες αποκατάστασης, που είχαν ξεκινήσει.

Σήμερα, ωστόσο, σημειώθηκαν ζημιές και σε άλλα σπίτια, τα οποία δεν είχαν βγει «κόκκινα» τον περασμένο Αύγουστο.

Ανάλογη εικόνα πανικού επικρατεί και στα γύρω χωριά, με τους κατοίκους και βρίσκονται στους δρόμους και να αναζητούν που θα περάσουν τη νύχτα...

Παπαζάχος: Μείνετε έξω από τα σπίτια

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος επισημαίνει ότι πολίτες και επιστημονική κοινότητα δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί γιατί «η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων» και η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που υπέστησαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

«Πρόκειται για μια ισχυρή σεισμική ακολουθία από την ίδια περιοχή που στις 7 Αυγούστου είχε δώσει σεισμό 5,1 Ρίχτερ» σημειώνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. Μάλιστα ο ίδιος χαρακτηρίζει «ασυνήθιστη» αυτή την ισχυρή σεισμική ακολουθία καθώς όπως διαπιστώνει «το συγκεκριμένο ρήγμα όπως αρχικά είχαμε ως σεισμολόγοι εκτιμήσει έχει αρκετή ενέργεια.

Μέχρι σήμερα εκτός από το αρχικό 5,1 στις 7 Αυγούστου έχει δώσει αρκετούς σεισμούς 4,9 Ρίχτερ, 4,8 Ρίχτερ και άλλους μικρότερους πάνω από 4 Ρίχτερ. Περίπου 40 μέρες μετά από 5,1 Ρίχτερ δεν μπορούμε να θεωρήσουμε φυσιολογικό ότι το συγκεκριμένο επίκεντρο στην περιοχή της Αμφίκλειας δίνει σεισμούς 4,8 αρχικά και 4,5… Έχει συσσωρευτεί πολλή ενέργεια στην περιοχή» τονίζει χαρακτηριστικά.

Τρομοκρατημένοι οι πολίτες – Οι κάτοικοι στο Ρεγγίνι θα καταλύσουν σε ξενοδοχεία

Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και δεν θέλει να μπει στα σπίτια του ακόμη, επισημαίνει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καμένων Βούρλων Ταξιάρχης Φακίρης, που βρέθηκε από τις πρώτες στιγμές στο Ρεγγίνι, αποκαλύπτοντας πως «υπάρχουν και νέες ζημιές σε σπίτια όπως επίσης και στην εκκλησία της περιοχής».

«Τούτες οι νέες σεισμικές δονήσεις αποτελείωσαν τα τραυματισμένα σπίτια» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Δρυμαίας Βασίλης Μανδώνης, ο οποίος όπως περιγράφει «ο κόσμος βρίσκεται στους δρόμους και βλέπει σπίτια με πολλές ρωγμές. Ακόμη ρωγμές, πολύ μεγαλύτερες έχει και η εκκλησία».

Ο ίδιος προσπαθεί να δει πώς θα διανυκτερεύσουν οι συγχωριανοί του που σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να μπουν στα σπίτια τους ενώ στο γειτονικό Ρεγγίνι ήδη έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Δήμο και συντάσσεται λίστα για αυτούς που θέλουν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο, καθώς στην περιοχή βρέχει.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον κόσμο μέσα στη βροχή να ξενυχτά στο δρόμο» υπογραμμίζει ο Ταξιάρχης Φακίρης και σημειώνει πως «οι μετασεισμοί που γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί στην περιοχή δεν αφήνουν στους κατοίκους να ηρεμήσουν».

Όπως έγινε γνωστό πάνω από 20 άνθρωποι από το Ρεγγίνι ζήτησαν να μετακινηθούν για να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα. Δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να ανέβει αισθητά, καθώς οι περισσότεροι από τους κατοίκους της περιοχής βρίσκονται για δουλειές στα χωράφια τους και τώρα αρχίζουν και επιστρέφουν.







www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: