Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Νέα σημαντικά ευρήματα στο κέντρο της Λιβαδειάς2

Συνεχίζεται υπό την εποπτεία των αρχαιολόγων Αννας Λουκίδου και Ειρήνης Κωνσταντού η σωστική ανασκαφή στη Λιβαδειά, στην οδό Σπυροπούλου, όπου έχει αποκαλυφθεί ένα σημαντικής αξίας ψηφιδωτό δάπεδο της παλαιοχριστιανικής εποχής. Αυτή τη στιγμή γίνεται η απομάκρυνση τάφων  ενώ αργότερα θα γίνει η αποκόλληση του ψηφιδωτού. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις πρόκειται για μεγάλο επίμηκες κτήριο, ναό, παλαιοχριστιανική βασιλική αφιερωμένο στην Παναγία καθώς βρέθηκε σημαντική επιγραφή 4 γραμμών που δεν έχει επισήμως διαβαστεί αλλά αναφέρεται -σύμφωνα με πληροφορίες της viotia- στην "Υπεραγία Θεοτόκο". Το μεγάλο κτήριο που αποκαλύπτεται φαίνεται ότι συνεχίζεται εντός της κατοικημένης περιοχής στην Σπυροπούλου ενώ το τμήμα που αποκαλύφθηκε μαζί με το ψηφιδωτό αποτελεί ένα από τα παραβήματα του ναού όπου συγκεντρώνονταν οι προσφορές των πιστών και γινόταν η φύλαξη των λειτουργικών σκευών.Το ψηφιδωτό δάπεδο πάνω από το οποίο υπάρχουν "ταφές" είναι σημαντικής αρχαιολογικής αξίας και ασφαλώς ιδιαίτερα σημαντικό για τη Λιβαδειά. Κι αυτό επειδή είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται εύρημα του 5ου ή 6ου αιώνα στην πόλη και αναμένεται να προσθέσει πολλά στοιχεία στην σχεδόν άγνωστη  ιστορία της παλαιοχριστιανικής Λιβαδειάς.

Χθες η viotia μετέδιδε:

Νέα σημαντικά ευρήματα στο κέντρο της Λιβαδειάς


Συνεχίζονται οι έρευνες -με σημαντικά ευρήματα- στον χώρο που αποκαλύφθηκε προ ημερών ψηφιδωτό, στο κέντρο της Λιβαδειάς Το ρεπορτάζ πρώτη είχε φέρει στο  φως της δημοσιότητας η viotia εδώ:.
Ψηφιδωτό σημαντικής αξίας αποκαλύφθηκε στη Λιβαδειά

κι εδώ

Το ψηφιδωτό δάπεδο στη Λιβαδειά




 που είχε φέρει στο  φως της δημοσιότητας η viotia εδώ:
Τα τελευταία νέα αφορούν την αποκάλυψη σκελετών που εικάζεται ότι ανήκουν σε γυναίκα και δύο παιδιά. Υπάρχουν επιστήμονες στην οδό Σπυροπούλου από το πρωί. Οι φωτογραφίες είναι της Βάσιας Σκουρολιάκου. Θα επανέλθουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια: