Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Εντυπωσιακά ευρήματα και η επιγραφή στο κέντρο της Λιβαδειάς

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ











Αρχισαν οι εργασίες καθαρισμού και θα ακολουθήσει η αποκόλληση του σημαντικού ψηφιδωτού δαπέδου που αποκαλύφθηκε στο κέντρο της Λιβαδειάς κατά τη διάρκεια έργων της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Λιβαδειάς. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες όταν και θα υπάρξουν περισσότερες και ακριβέστερες πληροφορίες με την βοήθεια επιγραφής που εισφέρει ασφαλή στοιχεία για την υπόθεση. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, κι όπως πρώτη η viotia μετέδωσε πρόκειται για μεγάλο επίμηκες κτήριο, ναό, παλαιοχριστιανική βασιλική αφιερωμένο στην Παναγία Το μεγάλο κτήριο που αποκαλύπτεται φαίνεται ότι συνεχίζεται εντός της κατοικημένης περιοχής στην Σπυροπούλου ενώ το τμήμα που αποκαλύφθηκε μαζί με το ψηφιδωτό αποτελεί ένα από τα παραβήματα του ναού όπου συγκεντρώνονταν οι προσφορές των πιστών και γινόταν η φύλαξη των λειτουργικών σκευών. Εν τω μεταξύ μεγάλο ενδιαφέρον στους Λιβαδείτες αλλά και πανελληνίως έχει προκαλέσει η σωστική ανασκαφή στο κέντρο της Λιβαδειάς που ήρθε στο φως της δημοσιότητας με τα συνεχή δημοσιεύματα της viotia. Ο αναγνώστης Γ.Λ. μας έστειλε τις άνω φωτογραφίες με την επιγραφή και μια ανάγνωσή της:
¨ΑΝΑΓΝ' ΥΠΕΡ ΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΣΩ
ΤΗΡΙΑΣ.....ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ 
(ΚΑΙ ΥΠΕΡ....) ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΜΟΥ ΑΖΑΡΙΑ 
ΑΝΑΓΝ'  ΕΚΑΛΙΕΡΓΗΣΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΗΣΙΝ 
ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΑΡΙΑΣ 
Σύμφωνα με την αναφορά της επιγραφής φαίνεται ότι πρόκειται για Παλαιοχριστιανική Βασιλική αφιερωμένη στη Θεοτόκο Μαρία από ευκατάστατο Λιβαδείτη του 5ου ή 6ου αιώνα που ανήγειρε τον ναό στη μνήμη του υιού του Αζαρία. Ευχαριστούμε τον Γ.Λ. για τα στοιχεία που μας απέστειλε.

Ο αναγνώστης Ν.Κ. αποστέλλει τις κάτω φωτογραφίες και μια επιστολή με ενδιαφέροντα ερωτήματα και παρατηρήσεις.  Μεταξύ των άλλων αναφέρει: "Χωρίς πολλές αρχαιολογικές γνώσεις θα κάνω μερικά σχόλια πάνω σε αυτά που είδα σήμερα. Πολλοί αλλά πρόχειροι τάφοι, τόσο σε κατασκευή όσο και για τον τόπο. "Όπου να 'ναι" και "όπως "να ΄ναι" θα μπορούσα να πω. Κάτω από τους τάφους και σε βάθος πολύ μικρό (περίπου 10 εκ.) είναι ένα δεύτερο ψηφιδωτό. Φαίνεται στο πάτο του ενός ένα πολύ πιο όμορφο ,από αυτό που φαίνεται από πάνω, και μάλλον με παραστάσεις και όχι μόνο μοτίβα. Ένα άλλο που καταλαβαίνω είναι ότι και το από κάτω ψηφιδωτό είναι του ίδιου κτηρίου, αλλά εμφανώς πιο παλιό, μια και έχει την ίδια φορά στο μοτίβο. Ακόμα έχουμε δύο επιγραφές, μια στο κάτω και μία στο επάνω, τις οποίες περιμένουμε πως και πως να μας "μιλήσουν" για την προϊστορία της πόλης μας.
Πραγματικά έχω απορία αν όταν έσκαβαν για τα δικαστήρια βρήκαν τίποτα μιας και είναι εμφανές ότι είναι κατεστραμμένα λόγω της σκάλας του μεγάρου που βρίσκεται πλησίον και τουλάχιστον 1 μέτρο κάτω από την επιφάνεια των ψηφιδωτών
". Ευχαριστούμε και τον Ν.Κ. για τις φωτογραφίες και για την επιστολή του. Το ρεπορτάζ βρίσκεται σε εξέλιξη και θα έχουμε σύντομα νεότερα. Δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις:

Νέα σημαντικά ευρήματα στο κέντρο της Λιβαδειάς2



Συνεχίζεται υπό την εποπτεία των αρχαιολόγων Αννας Λουκίδου και Ειρήνης Κωνσταντού η σωστική ανασκαφή στη Λιβαδειά, στην οδό Σπυροπούλου, όπου έχει αποκαλυφθεί ένα σημαντικής αξίας ψηφιδωτό δάπεδο της παλαιοχριστιανικής εποχής. Αυτή τη στιγμή γίνεται η απομάκρυνση τάφων  ενώ αργότερα θα γίνει η αποκόλληση του ψηφιδωτού. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις πρόκειται για μεγάλο επίμηκες κτήριο, ναό, παλαιοχριστιανική βασιλική αφιερωμένο στην Παναγία καθώς βρέθηκε σημαντική επιγραφή 4 γραμμών που δεν έχει επισήμως διαβαστεί αλλά αναφέρεται -σύμφωνα με πληροφορίες της viotia- στην "Υπεραγία Θεοτόκο". Το μεγάλο κτήριο που αποκαλύπτεται φαίνεται ότι συνεχίζεται εντός της κατοικημένης περιοχής στην Σπυροπούλου ενώ το τμήμα που αποκαλύφθηκε μαζί με το ψηφιδωτό αποτελεί ένα από τα παραβήματα του ναού όπου συγκεντρώνονταν οι προσφορές των πιστών και γινόταν η φύλαξη των λειτουργικών σκευών.Το ψηφιδωτό δάπεδο πάνω από το οποίο υπάρχουν "ταφές" είναι σημαντικής αρχαιολογικής αξίας και ασφαλώς ιδιαίτερα σημαντικό για τη Λιβαδειά. Κι αυτό επειδή είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται εύρημα του 5ου ή 6ου αιώνα στην πόλη και αναμένεται να προσθέσει πολλά στοιχεία στην σχεδόν άγνωστη  ιστορία της παλαιοχριστιανικής Λιβαδειάς.

Χθες η viotia μετέδιδε:

Νέα σημαντικά ευρήματα στο κέντρο της Λιβαδειάς



Συνεχίζονται οι έρευνες -με σημαντικά ευρήματα- στον χώρο που αποκαλύφθηκε προ ημερών ψηφιδωτό, στο κέντρο της Λιβαδειάς Το ρεπορτάζ πρώτη είχε φέρει στο  φως της δημοσιότητας η viotia εδώ:.
Ψηφιδωτό σημαντικής αξίας αποκαλύφθηκε στη Λιβαδειά








3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν προχωράνε και προς τα άνω ή προς τα κάτω οι ανασκαφές;

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα Λιβατιτς ήταν ο μαστορας. Κομμένες καταλήξεις μέχρι και στην επιγραφή.

Ανώνυμος είπε...

stis 23okt to wraio ayto psifidoto htan gemato skoupidia.../kai erxontai kai broxes(o dromos sto shmeio einai kathforikos)me liga logia ola ta skoupidia tou dromou apo thn ebagelistria 8e pesoun ekei mesa me ta nera pou 8a katebenoun...AN DEITE sthn ispania paromoia arxaia einai "ntymena" me yliko san plexyglass kai ta aytokinhta pernoun apo panw!!afou exoun mpei eidhka stirigmata/wste na mhnoun anepafa kai na mporeis na ta blepeis.. K.F