Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Η αποκατάσταση του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη στη Λιβαδειά





Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ














Εχω πολλές φορές αναφερθεί στη βεβήλωση του Μνημείου του Αγνωστου Στρατιώτη στη Λιβαδειά. Το αποτρόπαιο και ανεξιχνίαστο αυτό γεγονός συνιστά επικίνδυνη υποβάθμιση της συλλογικής μνήμης του Εθνους και ταυτόχρονα ευθεία προσβολή των Πεσόντων στους εθνικούς αγώνες. Ασφαλώς εμείς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε μια τέτοια βάναυση και βάρβαρη υποτίμηση της πόλης και των κατοίκων της, πολύ περισσότερο να τη αφήσουμε  να διαιωνιστεί.

Κι όμως παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της viotia το Μνημείο δεν έχει αποκατασταθεί εδώ και περίπου 9 μήνες και οι αρμόδιοι -που κατηγορούνται ότι είναι τυφλοί μπροστά στις ανάγκες των πολιτών στην περίπτωση αυτή το επιβεβαιώνουν όταν- σαν αν μην συμβαίνει τίποτε καταθέτουν στεφάνους στις εθνικές επετείους σε ένα Μνημείο όπου ο ηρωικός άγνωστος στρατιώτης εμφανίζεται άοπλος και βεβηλωμένος.

Επικοινώνησα χθες ανεπισήμως  με τον Δήμο Λεβαδέων από όπου πληροφορήθηκα ότι δεν υπάρχει κάποιος προϋπολογισμός ή κάποια μελέτη κόστους για το έργο και πως δεν έχει ερωτηθεί κάποιος γλύπτης ή άλλος ειδικός να εκφράσει τις απόψεις του για την αποκατάσταση του Μνημείου. Αυτό -εκτός των άλλων- δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο μέσω των χρονοβόρων και κοστοβόρων διαδικασιών του Δήμου Λεβαδέων να διεκπεραιωθεί αυτό το έργο -που αποτελεί ταυτόχρονα και χρέος τιμής της πόλης προς τα ηρωικά τέκνα της Λιβαδειάς- σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Γι αυτό όπως προανήγγειλα χθες (εδώ http://www.viotia.blogspot.gr/2013/12/blog-post_2016.html) η viotia και ο Σύλλογος Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση του χρηματικού ποσού που απαιτείται ώστε να σταθεί και πάλι περήφανος ο Αγνωστος Στρατιώτης στην Πλατεία Μητροπόλεως. Το ρεπορτάζ της viotia λέει ότι δεν είναι καθόλου εύκολη η αποκατάσταση καθώς θα χρειαστεί αναζήτηση μεγάλη, υλικών και ανθρώπων. Αυτό θα πάρει κάποιο καιρό.

Ομως εν τω μεταξύ εμείς αρχίζουμε να συγκεντρώνουμε το χρηματικό ποσό και ζητούμε τη συμπαράσταση όλων. Οσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν μπορούν να απευθύνονται στο 6944 73 44 90 ή να αφήνουν μήνυμα με το τηλέφωνό τους σε αυτό το άρθρο το οποίο θα αναρτήσω μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μας πάνω αριστερά στο viotia. Οποιος κλικάρει στη φωτό πάνω αριστερά με τον θλιμμένο Αγνωστο Στρατιώτη θα έρχεται κατευθείαν εδώ, σε αυτό το άρθρο. Επιπλέον ζητούμε και ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους. Κι αυτοί μπορούν να τηλεφωνούν στο 6944734490.

Τέλος να σημειώσω ότι μετά το χθεσινό δημοσίευμα ήδη υπάρχει σημαντική ανταπόκριση από ιδιώτες -μόνο από ιδιώτες όπως ήταν αναμενόμενο μέχρι στιγμής. Θα επανέλθουμε αύριο με τα πρώτα ονόματα και με τις πρώτες εισφορές

 

37 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως πρέπει να απευθυνθούμε στη σχολή καλών τεχνών και να το κάνουν σαν διπλωματική εργασία. Ο δήμος να κανονίσει σαν ανταμοιβή να τους δώσει κάποια υποτροφία από αυτές που διαχειρίζεται.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και η σχολή γλυπτικής που είναι πάρα πολύ καλή στην Τήνο. Μπορούμε να απευθυνθούμε και να τους στείλουμε φωτογραφία και να μας κατευθύνουν. Η Τήνος έχει βγάλει πολύ καλούς νεότερους γλύπτες για να μαθαίνουμε όπως ο Χαλεπάς με την « Κοιμωμένη του Χαλεπά» στο α΄ νεκροταφείο

βοιωτός είπε...

Σας ευχαριστούμε πολύ για τις ενδιαφέρουσες ιδέες που καταθέτετε. Θα εξεταστούν και θα σας απαντήσουμε από εδώ.

βοιωτός είπε...

Xρistos
Θα ερευνηθεί το πρωί και θα έχεις την απάντηση. Σ' ευχαριστούμε πολύ για την σημαντική πληροφορία.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως κάποιος συμπολίτης που ασχολείται με την γλυπτική να έχει κάποια ιδέα για το πως πρέπει να κινηθούμε. Το κόστος θα μπορούσε να καλυφθεί εν μέρει από τα κονδύλια συντήρησης κοινοχρήστων χώρων του Δήμου.

Εργολάβος είπε...

Το παραμύθι ότι για όλα φταίνε τα "λαμόγια" οι εργολάβοι πάλιωσε.
Υπάρχουν υπεύθυνοι υπάλληλοι που κάνουν μελέτες και επιβλέπουν.
Επίσης υπάρχουν πολιτικοί προϊστάμενοι.
Το φρεάτιο μάλλον η ΔΕΥΑΛ το άνοιξε και μετά το παράτησε έτσι αδιαφορόντας για την πιθανότητα σοβαρού ατυχήματος.

Ανώνυμος είπε...

Έρανος για τη στέγη.
Έρανος για το μνημείο.
Ρεφενέ πολιτική...

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την αρχαιολογία και την εφορία νεοτέρων μνημείων να μας πουν αυτοί τον τρόπο με τον οποίο επεμβαίνουν στα δικά τους αγάλματα .
Μπορεί να έχουν την δυνατότητα με δικά τους μέσα δηλ με δικούς τους υπαλλήλους αν κινηθεί ο δήμος θεσμικά (δηλαδή να έπεμβουν οι πολίτες μέσω του μπλοκ του viotia) ,να μπορέσουν να συμπληρώσουν τα στοιχεία του μνημείου που έσπασαν.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω βιωτέ ότι όλοι λένε πώς να γίνει η αποκατάσταση της ζημίας (φυσικά χωρίς εμάς ).
Το ζητούμενο είναι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη οκ, αφού ο Δήμος μας αδιαφορεί.
Εμπρός βιωτέ άνοιξε κατάλογο να μαζευτούν τα χρήματα.

Ανώνυμος είπε...

Στον αναγνωστη @ 3.26
Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως σ΄αυτή τη χώρα μας έχει κοστίσει πολύ η προχειρότητα και οι άστοχες κινήσεις διαφόρων υπευθύνων .
Αγαπητέ μου φίλε πρέπει πρώτα να επιλεχθεί ο τρόπος της επέμβασης στο μνημείο στη συνέχεια να κοστολογηθεί ο επιλεγμένος τρόπος επέμβασης ,να πάρουμε προσφορές από του εξειδικευμένους που μπορούν να επέμβουν και στη συνέχεια να εξασφαλιστούν τα χρήματα που απαιτούνται
.
Συνεπώς ας τα κάνουμε σωστές κινήσεις για να αποδώσει η προσπάθεια που ξεκίνησε το viotia .

Αν γίνουν όλα όπως πρέπει και υπάρχει σωστή και αξιόπιστη λύση θα πρέπει να γίνει και επαφή με το Δήμο Λιβαδειάς που είναι και ο υπεύθυνος του μνημείου ο οποίος να δεχτεί τη συγκεκριμένη προσπάθεια για την αποκατάσταση του μνημείου.
Πράγματι αν γίνουν αυτά που περιέγραψα μετά τα χρήματα θα βρεθούν ,να είσαι σίγουρος, γιατί είναι θέμα τιμής για τους πολίτες αυτής της πόλης το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.
Η ανεπαρκέστατη δυστυχώς δημοτική αρχή αν δεν γίνουν όλα όπως πρέπει θα απαξιώσει την προσπάθεια και για να υποβαθμίσει το θέμα θα προβάλει ότι όλο αυτό το θέμα γίνεται καθαρά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού από κάποιους.

Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη από σεβασμό και μόνο ως προς το μνημείο και για αυτό που εκφράζει στεκούμενο εκεί τόσα χρόνια .

Ανώνυμος είπε...

Στο κόστος αποκατάστασης να συνεισφέρουν ο Δήμος, η Περιφέρεια και οι Βουλευτές.

Νίκος είπε...

Αυτό που πρέπει να καταλάβει η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι ότι δεν έχει άλλα χρονικά περιθώρια αδράνειας και να σταματήσει να περιφρονεί το μνημείο γιατί χωρίς αξίες και ιδανικά είναι καταδικασμένος αυτός ο τόπος .

Και σε καμία περίπτωση μη μας παραμυθιάσουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα και τέτοια γιατί μπορεί να κόψει από 500,00 € από κάθε δημοτικό διαμέρισμα από τα χρήματα που δίνει για τα πανηγύρια που κάνουν και να μαζέψει τα χρήματα που χρειάζονται για την αποκατάσταση του μνημείου.

Γιάννης είπε...

Πιστεύω πως ο στόχος δεν είναι να μαζέψει χρήματα το μπλόκ viotia αλλά κυρίως να αναδειχθεί το θέμα και να πιέσουμε εμείς οι Δημότες ως προς την αναγκαιότητα της αποκατάστασης του μνημείου.

Η ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής και κατ΄ επέκταση του δημάρχου έγκειται στο ότι δεν γνωρίζουν και δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι πραγματικά εκφράζει και τι μηνύματα περνάει το συγκεκριμένο μνημείο.

Μην ανησυχείτε ο Οικονομικός Διευθυντής του δήμου με μεγάλη άνεση μπορεί να εξασφαλίσει τα λίγα χρήματα που απαιτούνται για την αποκατάσταση του μνημείου ,όπως βρήκε και κάλυψε το ποσό του 1.200.000,00 € για το ΦΠΑ των έργων του ΧΥΤΑ που είχαν ξεχάσει από το Δήμο ότι πρέπει να τα βάλει με ίδια συμμετοχή.

Ανώνυμος είπε...

Μην ανησυχείτε συμπολίτες μου ,ο δήμαρχος μας θα βγάλει ένα δελτίου τύπου από Δευτέρα και θα λυθεί το πρόβλημα .

Είναι τόσο απλό και μην στεναχώριεστε, δείξτε λίγη εμπιστοσύνη στη παρούσα δημοτική αρχή .

Ανώνυμος είπε...

Καλά πάντως αξιοσημείωτη είναι και η στάση της φαινομενικά αριστερής παράταξης του δημοτικού συμβουλίου του Κου Ν. Κοτσικώνα και Π. Αρκουμάνη οι οποίοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και δεν ασχολούνται με τίποτα.

Μας το παίζουν και αγωνιστές και ιδεολόγοι ,τι περιμένουν για να κάνουν παρέμβαση οι γιαλατζοί κουμουνιστές ,αν ήταν το άγαλμα του ΛΕΝΙΝ έτσι θα το αντιμετώπιζαν ?

Στρατιωτικός είπε...

Καλά πάντως αξιοσημείωτη είναι και η στάση της φαινομενικά αριστερής παράταξης του δημοτικού συμβουλίου του Κου Ν. Κοτσικώνα και Π. Αρκουμάνη οι οποίοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και δεν ασχολούνται με τίποτα.

Μας το παίζουν και αγωνιστές και ιδεολόγοι ,τι περιμένουν για να κάνουν παρέμβαση οι γιαλατζοί κουμουνιστές ,αν ήταν το άγαλμα του ΛΕΝΙΝ έτσι θα το αντιμετώπιζαν ?

Κώστας είπε...

Ξέρω ότι αυτό που θα γράψω έχει λίγο υπερβολή ,αλλά θα άρεσε στον Κο δήμαρχο ένα βράδυ να κλέψουν το κεφάλι από το λιοντάρι της Χαιρώνειας ;
Θα το είχε αφήσει έτσι ,χωρίς να κάνει καμία απολύτως ενέργεια;
Ντροπιάζει το αξίωμα του δημάρχου της πόλης της Λιβαδειάς , βάζω θέμα άμεσης παραίτησης του, να σηκωθούν και να φύγουν .

Θα πρέπει να βγει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που να απαγορεύει την κατάθεση στεφάνων στις γιορτές μέχρι την αποκατάσταση του μνημείου, γιατί τι στρατιώτης είναι αυτός που ούτε χέρι έχει αλλά ούτε όπλο;

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ

Ηρακλής είπε...

Α ρε εποχή Ρούσσαρη έπρεπε να είχαμε ,τώρα όχι θα είχε προβεί στην άμεση αποκατάσταση του μνημείου αλλά θα είχε κάνει και νέο διαγωνισμό και θα ήταν τοποθετημένο ένα νέο μνημείο αφιερωμένο στον άγνωστο στρατιώτη.

Μ΄αυτά ο Άρης δεν παίζει, ακούς εκεί να περιφρονείται κατά συρροή η τιμή και η δόξα των αγωνιστών που έπεσαν μαχόμενοι για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να κάνει το Δήμαρχο ο Παππαγελής, ρε που φτάσαμε ,Αίσχος και κατάντια

Εμιλυ είπε...

Μήπως κάνετε λάθος και κατηγορείτε άδικα το Δήμαρχο μας. Μήπως αυτός έχει μυστική πληροφορία πως τόσο το χέρι του στρατιώτη όσο και τμήμα του όπλου θα φυτρώσουν από μόνα τους και δεν χρειάζεται να κάνουνε καμία απολύτως ενέργεια.

Ανώνυμος είπε...

Η Κα Πούλου τι περιμένει για να επέμβει ,να έρθει το θέμα της χρηματοδότησης της αποκατάστασης του μνημείου στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου για να πάει και εκεί καθυστερημένη και να μας βγάλει κανένα δελτίου τύπου μετά που να διαμαρτύρεται για την νομιμότητα της απόφασης.
Μπράβο Παναγιού (Γιώτα).

Ανώνυμος είπε...

Κατ´ αναλογία της αντιμετώπισης του θέματος με το υποβαθμισμένο φρεάτιο της ΔΕΥΑΛ, φοβάμαι ότι τη Δευτέρα το πρωί ο Δήμος θα τοποθετήσει στο μνημείο ένα χέρι από κούκλα βιτρίνας και ένα όπλο από τα JUMBO!
Καλύτερα να αναλάβει το θέμα κάποιος σύλλογος ή ιδιωτική πρωτοβουλία.
Πάντως, έχει απόλυτο δίκιο ο συμπολίτης ότι μέχρι την αποκατάσταση δεν πρέπει να πραγματοποιούνται τελετές στο μνημείο.
Είναι προσβολή!

βοιωτός είπε...

11.17
Μα το έχει ήδη αναλάβει η viotia και ο Σύλλογος Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς. Και φυσικά θα αποπληρωθεί έτσι το ηθικό χρέος της πόλης στα παιδιά της.

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει όμως να συμφωνήσει και ο Δήμος που πρέπει προφανώς να αποδεχτεί τη δωρεά με απόφαση Δ.Σ. και να ορίσει αρμόδιο υπεύθυνο για την επίβλεψη της αποκατάστασης. Μήπως κολλήσουμε σε αυτά?

Ανώνυμος είπε...

Αν το άγαλμα ήταν του Λένιν θα είχε αποκατασταθεί αυθημερόν!

Ανώνυμος είπε...

Αν υπάρξει μια πρωτοβουλία συλλογής του απαιτούμενου ποσού από χορηγίες, προτείνω οι δύο πρώτοι που θα εισφέρουν να είναι συμβολικά οι κ.κ. Άρης Ρούσσαρης και Δημήτρης Τσιφής.

Γρηγόρης είπε...

Μήπως υπάρχει διαθέσιμο κανένα άλλο μνημείο άγνωστου στρατιώτη στα άλλα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λιβαδειάς ώστε να το φέρουμε στη Λιβαδειά και να αντικαταστήσουμε το μνημείο .
Έτσι λύνεται το πρόβλημα για αυτούς που το ψάχνουν άμεσα, και έτσι δεν ανοίγει μύτη ,ο δήμαρχος ωραίος ,οι φίλοι του ΧΕΝΙΑ ικανοποιημένοι ,ο ήρωας στη θέση του και κόστος μηδενικό

βοιωτός είπε...

11.49
Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει ήδη πρωτοβουλία από τη viotia και τον Σύλλογο Οι Φίλοι του ΞΕΝΙΑ Λιβαδειάς. Και επισημαίνω ότι για πολλά μπορούν να κατηγορηθούν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές αλλά όχι για το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.
Θα έλεγα -συνολικά- αντί να αναλώνεστε σε προτάσεις για λύσεις που ήδη έχουν δοθεί να γράψετε τρόπο επικοινωνίας για να έρθει σε επαφή η viotia μαζί σας ώστε να βοηθήσετε υλικά ή ηθικά στην αποκατάσταση του Μνημείου.

Ανώνυμος είπε...

Αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχει?

Ανώνυμος είπε...

Να δεις που στο τέλος θα μας πούνε και ... Φασίστες!

Ανώνυμος είπε...

Ζητείται επειγόντως Δήμαρχος Λεβαδέων...

Ανώνυμος είπε...

Ας κόψουν λίγα χρήματα από τα καρναβάλια και τα πανηγύρια για να γίνει το άγαλμα.

Ανώνυμος είπε...

Για το καρφί χάνει το πέταλο ο Παπαγγελής.

Τέτοια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά που επιδεικνύει η παράταξη του Παπαγγελή δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά .

Νίκο μου σήκω και φύγε αγόρι μου βλέπεις πως δεν τραβάει το κάρο ,έχεις φορτώσει και όλα τα βαρίδια τους Δημοτικούς σου Συμβούλους ,άστο όπως είναι και πήγαινε σπιτάκι σου δεν γίνεται παρακάτω.

Ανώνυμος είπε...

Για το καρφί χάνει το πέταλο ο Παπαγγελής.

Τέτοια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά που επιδεικνύει η παράταξη του Παπαγγελή δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά .

Νίκο μου σήκω και φύγε αγόρι μου βλέπεις πως δεν τραβάει το κάρο ,έχεις φορτώσει και όλα τα βαρίδια τους Δημοτικούς σου Συμβούλους ,άστο όπως είναι και πήγαινε σπιτάκι σου δεν γίνεται παρακάτω.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχει και η "viotia", ο άγρυπνος φρουρός της πόλης μας. Οι μέρες τους είναι μετρημένες . Τα έργα τους ανύπαρκτα. Συγχαρητήρια και συνεχίστε .Είμαστε όλοι μαζί σας.

Ανώνυμος είπε...

Μέχρι να αποκατασταθεί το μνημείο να απαγορευτεί η κατάθεση στεφάνων στους ρεμπεσκέδες που παριστάνουν τους "αιρετούς" και τους "φορείς". Να μην βαράει η φιλαρμονική για τους άχρηστους κομπάρσους ενός υπό διάλυση περιφερόμενου θιάσου που κατέστρεψε την πατρίδα.
Κατάθεση στεφάνων μόνο από μαθητές.
Θα το χαρεί ο Άγνωστος.

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΒΟΙΩΤΕ. ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ (ΟΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ-ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ -ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ).ΩΣΤΟΣΟ Η ΠΡΟΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΔΡΑΜΩ ΚΑΙ ΕΓΩ(Π.Ι.Α)Υ/Γ Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΤΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ.