Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η διακήρυξη της Δυναμικής Συνεργασίας


Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ

















Η διακήρυξη της δημοτικής παράταξης «Δυναμική Συνεργασία» παρουσιάστηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας από την επικεφαλής του σχήματος Γιώτα Πούλου, παρουσία μελών του συνδυασμού, πολιτικών στελεχών και αρκετών δημοτών.
Η επί σειρά πολλών ετών -με διάφορες παρατάξεις- δημοτική σύμβουλος Λεβαδέων αναφέρθηκε με γενικό και λίγο βαρετό τρόπο σε μια σειρά από δημοτικά και πολιτικά ζητήματα και οριοθέτησε πέντε βασικούς άξονες στη βάση των οποίων θα οικοδομήσει το πρόγραμμα διοίκησης του Δήμου σε περίπτωση που οι πολίτες αναδείξουν τη Δυναμική Συνεργασία στη δημοτική αρχή.

Πρώτος άξονας η αλληλεγγύη, που ως διακηρυγμένη δημοτική πολιτική μόνον μειδιάματα μπορεί να προκαλέσει. Για όλους τους νουνεχείς πολίτες εννοείται ότι η κάλυψη των πρωτογενών αναγκών του πληθυσμού αποτελεί τη θεμελιώδη νομιμοποιητική βάση των δημόσιων αρχών. Επιπλέον η πρόθεση για τη δημιουργία εθελοντικών δικτύων μάλλον ψηφοθηρική τακτική υποκρύπτει. Ομως  σίγουρα φανερώνει μια υποτίμηση του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος, αυτού της εξαθλίωσης σημαντικού τμήματος των πολιτών το οποίο αντιμετωπίζεται με ασύγγνωστη ελαφρότητα που παραπέμπει περισσότερο σε σύλλογο και λιγότερο σε πολιτική παράταξη που φιλοδοξεί να διοικήσει τον Δήμο Λεβαδέων. 

Ως επόμενη προτεραιότητα η κ. Πούλου ανέδειξε το νέο μοντέλο δημοτικής διοίκησης: εδώ όσοι γνωρίζουν σε τι πραγματικά αναφερόμαστε περνούν από τα μειδιάματα στα γέλια.  Σ’ αυτό το σημείο περισσότερο ενδιαφέρον έχει η κολακεία που μεταφράζεται σε ψηφοθηρία προς τους υπαλλήλους και τα στελέχη του Δήμου Λεβαδέων, καθώς δεν αντέχουν σε στοιχειωδώς σοβαρή πολιτική κριτική θέσεις όπως «Στόχος μας είναι ένας Δήμος οικονομικά, λειτουργικά και θεσμικά ισχυρός, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας». Δεν πιστεύω ότι υπάρχει δημότης οποιουδήποτε Δήμου, περιλαμβανομένου και του Δήμου Δαφνίου, που να μην θέλει ένα Δήμο οικονομικά, λειτουργικά και θεσμικά ισχυρό…

Στον τρίτο άξονα, η συμμετοχή των πολιτών είναι ένα επίσης πολυχρησιμοποιημένο σύνθημα που η ίδια η πραγματικότητα έχει καταρρίψει, καθώς ουσιαστική του προϋπόθεση  αποτελεί μια νέα σχέση με την πολιτική μακριά από κόμματα και μηχανισμούς και που εδώ δεν υπάρχει.

Το τέταρτο σημείο, η ανάδειξη του Δήμου Λεβαδέων έχει αρχίσει από πολύ καιρό ερήμην της Γιώτας Πούλου. Περαιτέρω το μόνο που θα επισημάνω για το εξαιρετικά ευαίσθητο αυτό σημείο (για το οποίο θα μου δοθεί η ευκαιρία να επανέλθω) είναι ότι αυτές οι προσπάθειες είναι δύσκολες -πρέπει «να το ‘χεις» όπως λένε οι νέοι-  γιατί  είναι πολύπλοκες επικοινωνιακά και απαιτητικές επιτελικά, χρειάζονται έμπνευση και γνώση, αισθητική και μέτρο.

 Στην πέμπτη κατεύθυνση, που συνοψίζεται υπό τον τίτλο Πολιτισμός-Αθλητισμός, αναπαράγονται και πάλι τα ίδια κλισέ που οι πολίτες έχουν ακούσει πολλές φορές από πολλούς. Και εδώ το πλέον σημαντικό είναι ότι απουσιάζει το είδος εκείνο των πειστηρίων που να πιστοποιούν ότι οι προθέσεις είναι εφαρμόσιμες και πραγματικές –όχι μόνο από τη διακήρυξη αλλά και από την μέχρι σήμερα πρακτική.


Συνελόντι ειπείν, η Γιώτα Πούλου χθες επέμενε στη στάση που έχει υιοθετήσει την τελευταία περίοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς, δηλαδή στην επιδερμική -χωρίς αιχμές και χωρίς γνήσιο πολιτικό περιέχομενο- προσέγγιση των προβλημάτων της πόλης, στα μεγάλα ανέξοδα λόγια, στις ανούσιες φράσεις, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν και μέτρια συντεταγμένες. Μια νέα ιδέα, μια διαφορετική οπτική, μια άλλη προοπτική δεν διαφάνηκαν ούτε καν περιγραφικά για τον πολύπαθο Δήμο Λεβαδέων.  

Μια από τα ίδια λοιπόν. Όπως για εμένα ήταν αναμενόμενο, η ίδια η διακήρυξη της Γιώτας Πούλου (και στο μέτρο που αυτή δεν αποτελεί ένα πρωτογενές πολιτικό γεγονός από μια νεοφανή δημοτική κίνηση πολιτών αλλά τη συνέχεια μιας πολιτικής πρακτικής ετών) έρχεται με ελαφρώς παραλλαγμένη φρασεολογία από το βαθύ αμαρτωλό παρελθόν επιχειρώντας να εκφράσει ένα ελάχιστα πειστικό ειδυλλιακό μέλλον. Υπό άλλες συνθήκες αυτό θα μπορούσε να γίνει - πολλές φορές οι πολίτες έχουν παραπλανηθεί. Σήμερα όμως τα κοινωνικά αιτήματα είναι διαφορετικά. Το ίδιο και οι απαιτήσεις, ακόμη και ο πολιτικός λόγος.

Από την άποψη αυτή, η χθεσινή ομιλία της Γιώτας Πούλου -συνυπολογιζόμενης και της έντονης κομματικοποίησης της εκλογικής μάχης με την παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που για λόγους «παραλλαγής» γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί με αναφορές σε «πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα» και σε ένα αμφίσημο θολό προοδευτικό πρόσημο- επιβεβαιώνει ότι ακόμα και σήμερα η Δυναμική Συνεργασία όπως συγκροτείται αποτελεί οργανικό τμήμα μιας συγκεριμένης αποτυχημένης πολιτικής τάξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικά και στη Λιβαδειά ειδικότερα που έχει μαζί με τη χώρα χρεοκοπήσει.

Κι όλα αυτά φαίνεται ότι η Γιώτα Πούλου δεν τα έχει ακόμα κατανοήσει. Δεν έχει αντιληφθεί τις νέες ανάγκες, τις νέες τάσεις, την ουσία και το διακύβευμα της κρίσιμης πολιτικής συγκυρίας. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι αυτό συμβαίνει επειδή  η Γιώτα Πούλου δεν θέλει στην πραγματικότητα να αλλάξει τίποτε στον Δήμο Λεβαδέων.  Εκτός ασφαλώς από τη δημοτική αρχή. 

Όμως ας μην βιαζόμαστε. Υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τις δημοτικές εκλογές. Οταν και αν η Γιώτα Πούλου εξειδικεύσει τις προτάσεις της θα είμαστε και πάλι εδώ να τις κρίνουμε εξίσου αυστηρά και το ίδιο αντικειμενικά. 
Διαβάστε ολόκληρη τη διακήρυξη της Δυναμικής Συνεργασίας.

http://viotiarecords.blogspot.gr/2014/02/h.html 

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την έχουμε μάθει πια Βοιωτέ, και σαν Δημοτική αρχή και στην αντιπολίτευση, δεν είναι κάτι καινούριο! "Βαθύ και αμαρτωλό το παρελθόν" όπως αναφέρεις και εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα!

Ανώνυμος είπε...

1)Θα ανατρέψει τον Καλλικράτη…? Εξαρτάται μόνο από την ίδια? Και τι προτείνει?

2)Την κομματικοποίηση και τη χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης αρνούμαστε. Είναι η ίδια υπεράνω κομμάτων? Μπορεί άλλωστε έχει περάσει από όλα!

3) Ο προεκλογικός μας αγώνας θα είναι λιτός και θα επιμείνουμε στον αυτοδιοικητικό μας λόγο και στην αντιπαράθεση προγραμμάτων και ιδεών. Είναι ήδη η 2η συγκέντρωση που κάνει με βουλευτές και στελέχη του κόμματος την στιγμή που κανείς άλλος υποψήφιος από άλλον Δήμο επιλέγει «λιτά» να μην το έχει διανοηθεί καν!

4) Μιλά για αλληλεγγύη και εθελοντική συμμετοχή…! Ποιος την εμπόδισε τόσο καιρό να το πράξει?

5) Συμμετοχή και ενίσχυση της γειτονιάς…! Νομίζω το έχει κλέψει από τον Τσιφή!

6) Ανάδειξη του Δήμου…! Το κείμενο μοιάζει κλεμμένο από έκθεση ιδεών!

7) Πολιτισμός και αθλητισμός..! Για τον αθλητισμό δεν αναφέρει κάτι, προφανώς δεν θα κάνει κάτι, όσο για τον πολιτισμό μιλάει για αισθητική αναβάθμιση της πόλης περιβάλλον, πρόνοια, μπλά μπλά μπλά…χωρίς λεφτά!

Κλείνοντας λέει ότι το πρόγραμμα στηρίζεται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις (δεν τις κατάλαβα) και ότι οι πολίτες θα συμπληρώνουν τις προτάσεις τους διαδικτυακά! Δηλαδή τόσα χρόνια αντιδήμαρχος και αντιπολίτευση δεν ξέρει τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου? Όσοι δεν χειρίζονται το ίντερνετ (π.χ.άνθρωποι τρίτης ηλικίας) είναι καταδικασμένοι να μην έχουν λόγο ή θα περάσει προεκλογικά απ’όλες τις γειτονιές? Για ποια ιεραρχία και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης μιλά?

Θα συμφωνήσω στο “βρες χρόνο για όνειρα”!

Ανώνυμος είπε...

Η ίδια στο blog της το 2010 έλεγε ότι πρέπει να επεκταθεί ο διευρυμένος Δήμος και είναι αναρτημένο ακόμη, τώρα θα ανατρέψει τον Καλλικράτη?

Ανώνυμος είπε...

Η πόλη έχει ανάγκη από ένα νέο πρόσωπο . . .

Ανώνυμος είπε...

Στην εκδήλωση, πάντως, βρέθηκαν «πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα». Μίλησαν κιόλας, δημόσια.

Ανώνυμος είπε...

Οι πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα είναι οι ίδιοι που την ψήφισαν και το 2010, τίποτα το καινούριο. Θα συμφωνούσα με τον 9:18 ότι ο Δήμος έχει ανάγκη από νέα πρόσωπα, υπεράνω βέβαια κομμάτων και κομματικών γραμμών, αλλά και έμπειρα! Ίσως κάποιος πολυσυλλεκτικός συνδυασμός με ανθρώπους που έχουν το κύρος και την ικανότητα να προσφέρουν αποδεδειγμένα θα ήταν ιδανικός, πράγμα που δεν το είδα στην συγκεκριμένη συγκέντρωση.
Η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση ήταν καθαρά κομματικοποιημένη συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο στελεχών, η ίδια δεν μπορεί πλέον να ξεφύγει από αυτό, και αυτό τα λέει όλα!

βοιωτός είπε...

@12.48
Εμπειρα σε τι; Να έχουν μια άλφα οικειότητα με το δημόσιο ταμείο;

Ανώνυμος είπε...

Εγω προτεινω το κομμα το espresso. Eμπειρια και αυτοδυναμια απο την πρωτη Κυριακη.

Ανώνυμος είπε...

To χρίσμα από το Πασοκ που διεκδικούσε το 2010 το διεκδικεί ακόμη?

Ανώνυμος είπε...

Η αίθουσα αυτή δεν λέγεται Χρήστος Παλαιολόγος? Τυχερή είναι που δεν έπεσε να την πλακώσει..!

Ανώνυμος είπε...

Πάντως απ'ότι είδα από κοντά όλοι είχαν φέρει και τις συζύγους για να την γεμίσουν την αίθουσα σε αντίθεση με το 2010, κάποιοι παρευρισκόμενοι μάλιστα δεν ήταν καν Δημότες Λιβαδειάς!!! Επί της ουσίας πάντως μια'απ τα ίδια, γενικολογίες χωρίς πρόγραμμα για τα πραγματικά προβλήματα του Δήμου!

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ.ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ.ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ .ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ΟΤΙ ΠΙΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΒΑΡΕΘΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΝΕ .ΕΛΕΟΣ!!!!!