Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Αύριο ορκίζεται η Γιώτα Πούλου δήμαρχος Λεβαδέων-Πλεονεκτήματα και προοπτικές

Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ




















Οι ευχές για επιτυχημένη και δημιουργική θητεία στην Γιώτα Πούλου, που ορκίζεται αύριο δήμαρχος Λεβαδέων, είναι αυτονόητες. Η ευόδωση αυτών των ευχών όμως είναι απαραίτητη για σταματήσει η φθίνουσα πορεία της Λιβαδειάς και των οικισμών της και για να ξαναβρεί η βοιωτική πρωτεύουσα τον χαμένο βηματισμό της.

Η viotia θα παραμείνει στις επάλξεις της πατριδολατρίας, θα συνεχίσει να είναι το άγρυπνο μάτι και το αυτί των συμφερόντων της Λιβαδειάς, όπως στη μέχρι τώρα πορεία της πάντοτε έπραξε. Θα αποτελέσει τον αυστηρότερο κριτή της νέας δημοτικής αρχής όταν απομακρύνεται από τον στόχο της προαγωγής του πολιτισμού, της ευημερίας και της ισονομίας για τους πολίτες και της ανάπτυξης της πόλης. Και θα είναι η  viotia η πρώτη που θα επικροτήσει τις τομές που έχει ανάγκη η Λιβαδειά για να αποκολληθεί από το τέλμα και να δημιουργήσει δυνατότητες πνευματικής και υλικής ανέλιξης για τους πολίτες γενικότερα και για τα νέα παιδιά της ειδικότερα.

Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η νέα δήμαρχος είναι γνωστές και δεν επιτρέπουν αισιοδοξία παρά τις λελογισμένες ελπίδες που γεννά ένα νέο ξεκίνημα. Η εξαθλίωση των πολιτών, η κατάρρευση των κοινωνικών δομών και η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων είναι οι διαμορφωμένες –με την προοπτική να γίνουν χειρότερες- συνθήκες για τις οποίες δεν ευθύνεται η κ. Πούλου αλλά που όμως θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Είναι όλα μαύρα; Όχι. Υφίστανται όμως και ορισμένα πλεονεκτήματα τα οποία εφόσον η νέα δήμαρχος αξιοποιήσει σωστά μπορούν να βοηθήσουν σε μια παραγωγική θητεία που θα ωφελήσει τη Λιβαδειά.

Πρώτα απ’ όλα η κ. Πούλου ξεκινάει με τον πήχη πολύ χαμηλά και θα είναι εύκολο να επιδείξει κάποια σχετική βελτίωση στα δημοτικά πράγματα. Κι αυτό γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Παπαγγελή όχι μόνο απέτυχε παταγωδώς αλλά συνέδεσε την εποχή της με μερικά από τα μεγαλύτερα πλήγματα που δέχθηκε ποτέ η Λιβαδειά. Η πυρκαγιά που κατέκαψε τον ΧΥΤΑ και τον μισό Δήμο, η φυγή του Πανεπιστημίου και η υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου σε επίπεδο ερασιτεχνικού θιάσου που προσπαθεί χωρίς προετοιμασία να ανεβάσει τον «Αρχοντοχωριάτη» είναι ελάχιστα μόνο από τα προβλήματα που επισώρευσε η προηγούμενη  δημοτική αρχή. Όμως προσοχή. Η αποτυχία της απερχόμενης δημοτικής αρχής δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει μέτρο σύγκρισης για την κα Πούλου ούτε στις μέρες μας συγκροτεί πειστικό πολιτικό λόγο το «κι οι προηγούμενοι έτσι έκαναν». Η νέα δήμαρχος οφείλει να θέσει πολύ υψηλότερους στόχους από το να ξεπεράσει την απερχόμενη αιρετή διοίκηση τοτ Δήμου Λεβαδέων

Ένα δεύτερο σημείο που μπορεί να θεωρηθεί πλεονέκτημα είναι η σύνθεση των δημοτικών συμβούλων της κας Πούλου, από τους οποίους θα προκύψουν οι πιο στενοί συνεργάτες της. Οσο μειονέκτημα θεωρείται η απειρία τους τόσο θετικό είναι ότι αυτό τους κάνει εύπλαστους πολιτικά και επομένως υπάρχει μια κρυφή ελπίδα να αποδειχθούν καλύτεροι –από πολιτική κι από αισθητική πλευρά- από τους έμπειρους μεν αλλά ανύπαρκτους και ορισμένους φαιδρούς που πλαισίωσαν το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς. Δεν υπάρχουν στους νέους δημοτικούς συμβούλους προβλήματα; Υπάρχουν φυσικά. Όμως οι περισσότεροι είναι νέα καθαρά πρόσωπα, που δεν έχουν εμπλοκή με το δημόσιο χρήμα ούτε έχουν συμμετάσχει από καίριες θέσεις στην πορεία πόλης και της χώρας προς την κατάρρευση. Είναι στο χέρι της κας Πούλου να σταθεί έντιμη και δίκαιη απέναντι στους συνεργάτες της και να αξιοποιήσει τα προσόντα τους σε όφελος της Λιβαδειάς.   

Το τρίτο πλεονέκτημα που μπορεί να βοηθήσει τη νέα δήμαρχο είναι ότι έχει τη φανερή και ξεκάθαρη στήριξη ενός μεγάλου κόμματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Εχει δηλαδή σαφείς πολιτικές θέσεις και δεσμεύσεις στα πλαίσια ενός κυβερνητικού προγράμματος. Το ψηφοδέλτιό της -υποτίθεται ότι- στηρίζεται σε μια συγκεκριμένη οπτική και σε μια ορισμένη πρακτική για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων. Τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμαστεί η συνέπεια των λόγων και των έργων. Κι αυτό μεν μένει να κριθεί όμως μια μορφή ιδεολογικής συνοχής είναι  υποχρεωτική αφετηρία αλλά και αναγκαίος όρος για την επίτευξη των δύσκολων στόχων που έχει βάλει για την αναστήλωση της Λιβαδειάς.

Τέταρτο πλεονέκτημα αποτελεί ότι η νέα δημοτική αντιπολίτευση είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και -όπως το τραγικό ατύχημα με την πτώση του πλατάνου στο ΞΕΝΙΑ περίτρανα απέδειξε- είναι και πολύ μειωμένων αντανακλαστικών, σαν τον Καρνέζη στο Μουντιάλ ένα πράμα. Εκτός ορισμένων γνωστών εξαιρέσεων και με την επιφύλαξη των νέων παρουσιών η κα Πούλου δεν θα έχει να αντιμετωπίσει ισχυρούς αντιπάλους στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά μάλλον διεκπεραιωτές μικροδιευθετήσεων και προσωπικών μικροσυμφερόντων, που έχουν κουραστεί και έχουν κουράσει.

Τέλος ένα ακόμα πλεονέκτημα που δεν μπορεί να παραβλεφθεί είναι ότι παρά τη δυσχερή πολιτική συγκυρία η κα Πούλου θα λάβει μια μικρή περίοδο ανοχής από τους εκλογείς. Η επιστημονική ανάλυση των αποτελεσμάτων στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Λεβαδέων δείχνει ότι οι πολίτες που την ψήφισαν πείστηκαν πως η κα Πούλου -και η παράταξή της- εκφράζει το παλλαϊκό αίτημα για ρήξη με το φαύλο παρελθόν και ότι μπορεί να βγάλει το Δήμο Λεβαδέων από την ανυποληψία και την παρακμή των τελευταίων ετών. Ολοι αυτοί δεν περιμένουν θαύματα μόνο συνέπεια, μετριοπάθεια και δικαιοσύνη για να στηρίξουν τουλάχιστον στη αρχή τη νέα δημοτική αρχή στην προσπάθειά της.


Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα μπορεί η κα Πούλου να τα αξιοποιήσει με μέτρο και σύνεση. Και να θέσει εφικτούς στόχους και ιεραρχημένες προτεραιότητες για να αποκτήσει επιτέλους η Λιβαδειά τη θέση που δικαιούται και οι δημότες της μια προοπτική που θα τους κρατάει στην πόλη τους. Η κα Πούλου θα έχει επιπλέον την ευκαιρία να αποκαταστήσει το κουρελιασμένο στη Λιβαδειά κύρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να υπηρετήσει ένα νέο πολιτικό πολιτισμό χωρίς αυλές και τσιράκια, χωρίς συναλλαγές και διαπλοκές. Ολοι ευχόμαστε να τα καταφέρει. 


Σε όλες τις περιπτώσεις, όπως και να πολιτευτεί η νέα δήμαρχος Λεβαδέων κα Πούλου, η viotia  θα είναι πάντοτε εδώ φρουρός ακοίμητος για να διαφυλάξει το κοινό καλό, το δημόσιο χρήμα και το συμφέρον της Λιβαδειάς. Με οιοδήποτε κόστος, με όλα τα μέσα.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κράτα μικρό καλάθι βοιωτέ γιατί με το μεγάλο μπορεί να σπάσουμε τα μούτρα μας, η Λιβαδειά για να αλλάξει μας χρειάζεται όλους.
Όταν κανείς δεν είναι υπεύθυνος αλλά ο δίπλα του φταίει τι περιμένεις.
Και το τελευταίο ρωτώ Υπάρχουν χρήματα;

Ανώνυμος είπε...

Όταν ξεκινά διαδίδοντας ότι παραλαμβάνει καμμένη γή από κει και πέρα καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι σε θέση να κάνει μεγάλα πράγματα, ίσως και τίποτα.
Πίστωση χρόνου δεν υπάρχει, και δεν πρέπει να υπάρχει, την στιγμή που όλα αυτά τα χρόνια ήταν στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε σαν Δημοτική Αρχή είτε σαν αντιπολίτευση. Θα πρέπει κάποια στιγμή σ'αυτή την χώρα να έχουμε απαιτήσεις από αυτούς που εκλέγουμε, γιατί η πίστωση χρόνου μας πηγαίνει σε νοοτροπίες ωχ'αδερφισμού τις οποίες πληρώνουμε σήμερα!

Υ.Γ.
Απαιτώ να υλοποιήσει ότι δεσμεύτηκε προεκλογικά στο ακέραιο!

βοιωτός είπε...

3.23
Τι εννοείς όλους; Κι αυτούς που την κατάντησαν έτσι; Ας είμαστε σοβαροί.

Ανώνυμος είπε...

μη φαμε,έχει γλαρόσουπα!

Ανώνυμος είπε...

Mε θρησκευτικό ή πολιτικό? θελω να να ξέρω για να δω τι θα φορεσω, σκαρπίνια ή σανδάλια.

Ανώνυμος είπε...

ΩΔΥΝΕΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΤΕΚΕΝ ΜΥ

??? είπε...

Άστα να πάνε......

??? είπε...

Άστα να πάνε......