Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Χιονοδρομικό Παρνασσού: Οι νέες επενδύσεις, ο στόχος για 200 χιλ. επισκέπτες και… το ΤΑΙΠΕΔ


Χιονοδρομικό Παρνασσού: Οι νέες επενδύσεις, ο στόχος για 200 χιλ. επισκέπτες και… το  ΤΑΙΠΕΔ
Της Στεφανίας Σούκη
Στόχο για αύξηση των επισκεπτών του στις 200 χιλιάδες κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας βάζει πλέον το μεγαλύτερο χιονοδρομικό της χώρας μετά τις νέες επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν και τη δεύτερη φάση, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2015. Το σύνολο των επενδύσεων α’ και β’ φάσης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού αντιστοιχεί σε ένα συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των 29,5 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΑΔ, «η πρώτη φάση του έργου, ύψους 15,4 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ολοκληρώνεται χωρίς υπερβάσεις στον προϋπολογισμό».
Στόχος, η επιμήκυνση της χειμερινής περιόδου και η βελτίωση των επιδόσεων  του κέντρου, το οποίο διαχειρίζεται σήμερα η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, οδεύει ωστόσο και αυτό- με βάση πάντα τον υφιστάμενο σχεδιασμό- προς αξιοποίηση από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στο οποίο έχει μεταφερθεί το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους των δικαιωμάτων λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης των επίγειων εγκαταστάσεων μεταφοράς προσώπων, υπαίθριων διαδρομών (πίστες χιονοδρομίας) και χώρων στάθμευσης οχημάτων. Σημειώνεται εδώ ότι τα τελευταία χρόνια, η επισκεψιμότητα έχει παρουσιάσει βελτίωση αν ληφθεί υπόψη προ πενταετίας, την περίοδο  2009- 2010 ο αριθμός των επισκεπτών/ χιονοδρόμων αντιστοιχούσε σε 100 χιλιάδες περίπου και τις δύο περασμένες σεζόν ήταν λίγο χαμηλότερη των 150 χιλιάδων, ωστόσο το κέντρο παρουσιάζει συσσωρευμένες ζημιές από τα παρελθόν.
Η αξιοποίηση του Χιονοδρομικού του Παρνασσού αλλά και του Χιονοδρομικού Βόρας στο Καϊμακτσαλάν που επίσης θέλει να ‘’τρέξει’’ το ΤΑΙΠΕΔ μέσω της μακροχρόνιας παραχώρησης δε θεωρείται τόσο εύκολη, δεδομένου ότι η επενδυτική κοινότητα δε θεωρεί την Ελλάδα ως τοπ προορισμό για χειμερινό τουρισμό, παρά το γεγονός ότι αυτή την στιγμή λειτουργούν συνολικά 18 χιονοδρομικά κέντρα στη χώρα μας με πάνω από 190 χιλιόμετρα πιστών και 110 αναβατήρες συνολικής δυναμικότητας 70.000 χιονοδρόμων την ώρα. Με βάση πάντα τα στοιχεία που έχει συλλέξει το ΤΑΙΠΕΔ, ο αριθμός των επισκεπτών όλων των ski resorts αντιστοιχούν σε 500.000 με έναν εκτιμώμενο τζίρο στα πέριξ των 50 εκατ. ευρώ.
Το χιονοδρομικό του Παρνασσού
Τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού αναβατήρων και εγκαταστάσεων στη θέση Κελάρια, που ολοκληρώθηκαν φέτος στο μεγαλύτερο χιονοδρομικό της χώρας, αποτελούν την α΄φάση του συνολικού έργου που υλοποιεί η ΕΤΑΔ Α.Ε. μέσω ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα ΕΥΔ ΕΠΑΕ,  τους παραπαρνάσιους Δήμους (Αμφίκλειας, Αράχωβας, Δελφών) και τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Μετά τα έργα αναβάθμισης θα μπορεί πλέον να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες υπεργιγαντιαίας κατάβασης, ενώ με τον νέο υπερσύγχρονο αναβατήρα που εγκαταστάθηκε, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα εύκολης και άνετης πρόσβασης σε ΑΜΕΑ στην κορυφή του χιονοδρομικού, σε υψόμετρο 2.250μ.
Ήδη προχωρεί η Β΄φάση, ύψους 13,6 εκατ. ευρώ (με ποσοστό απορρόφησης μέχρι σήμερα 30%) που περιλαμβάνει αντίστοιχα έργα εκσυγχρονισμού στη θέση Φτερόλακα και θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2015, ενώ έχει αδειοδοτηθεί και η εγκατάσταση αιολικού πάρκου για την εξασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας του χιονοδρομικού, στο πλαίσιο της ευρύτερης περιβαλλοντικής διαχείρισης που προωθείται. Έπεται και Γ΄φάση, η οποία αφορά στην λειτουργική ενοποίηση – σύνδεση όλων των υφιστάμενων χιονοδρομικών πεδίων – πιστών του χιονοδρομικού για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της υποδομής χιονοδρομικών δραστηριοτήτων.


Πηγή: Χιονοδρομικό Παρνασσού: Οι νέες επενδύσεις, ο στόχος για 200 χιλ. επισκέπτες και… το ΤΑΙΠΕΔ | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/79023/hionodromiko-parnassoy-oi-nees-ependyseis-o-stohos-gia-200-hil-episkeptes-kai-taiped#ixzz3MbqzoXCp

Δεν υπάρχουν σχόλια: