Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Σύντομη πρώτη αποτίμηση των βουλευτικών εκλογών 2015







Γράφει ο Δημήτρης Λάμπρου
Δημοσιογράφος/
Εκδότης Περιοδικού ΒΟΙΩΤΙΑ















Οταν το βράδυ των εκλογών πρώτος διατύπωσα την άποψη πως ο πραγματικός νικητής των εκλογών είναι ο Πάνος Καμμένος πολλοί είχαν αντιρρήσεις.
Κι όμως μια απλή εξέταση των γεγονότων μετά και τον σχηματισμό της αντιμνημονιακής κυβέρνησης Τσίπρα αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Οι ΑΝΕΛ είναι οι μόνοι που πέτυχαν τον εκλογικό τους στόχο ταυτόχρονα με τις πολιτικές τους επιδιώξεις. Εισήλθαν πανηγυρικά στη Βουλή έχοντας αντιμετωπίσει επιτυχώς μια πρωτοφανή εκστρατεία που είχε στόχο την συρρίκνωσή τους και τελικά τη διάλυσή τους. Και στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν με 5 πρόσωπα έχοντας στην εποπτεία τους σημαντικούς τομείς όπως την εθνική άμυνα και τον τουρισμό. Αν αυτό δεν είναι νίκη για ένα μικρό κόμμα τότε ποια είναι;
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος κι αυτός με ένα θηριώδη προπαγανδιστικό μηχανισμό κατήγαγε μια περιφανή εκλογική νίκη που όμως δεν κάλυψε τους εκλογικούς στόχους του Αλέξη Τσίπρα. Ούτε η αυτοδυναμία επιτεύχθηκε ούτε το 36,34% είναι ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό δεδομένων των συνθηκών και της αντιδημοφιλίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα.
Η Χρυσή Αυγή πέτυχε τον στόχο της τρίτης θέσης αλλά με μειωμένο ποσοστό 6,25%. Είναι από τους κερδισμένους της εκλογικής μάχης αλλά στην... τρίτη θέση.
Το Ποτάμι δεν κατάφερε να καταλάβει την τρίτη θέση ούτε να παίξει ρυθμιστικό ρόλο παρά τη επικοινωνιακή υποστήριξη και τη διέξοδο που προσέφερε στους περιφερόμενους κεντροαριστερούς και σε διάφορους αριβίστες-στελέχη και ψηφοφόρους. Το 6% λογίζεται ως εκλογική αποτυχία όπως άλλωστε το είχε οριοθετήσει και ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης που μάλιστα είχε υποσχεθεί να αποσυρθεί μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Το ΚΚΕ επίσης δεν κατόρθωσε να επιτύχει τους εκλογικούς του στόχους. Στην πιο βαθιά καπιταλιστική κρίση το κόμμα που προτείνει τη σοσιαλιστική διέξοδο δεν ξεπερνά το 6%. Αυτό μπορεί να έχει πολλές αιτίες αλλά σίγουρα δεν το λες επιτυχία.
Το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί πλέον υπολογίσιμη πολιτική δύναμη. Η αποτυχία του ήταν παταγώδης.
Το Κίνημα Παπανδρέου δεν έπιασε το πολυπόθητο όριο του 3% οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχής η κάθοδός του στις εκλογές.
Αξιοσημείωτη η δυναμική της Τελείας και της Ενωσης Κεντρώων.
Τέλος η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκε χωρίς να συντριβεί κι αυτό είναι που θα γράψει η ιστορία. Ομως προσέξτε. Τα υψηλά τηρουμένων των αναλογιών ποσοστά δεν οφείλονται στην ηγεσία και στον μηχανισμό που με τα απίστευτα λάθη έκαναν ό,τι μπορούσαν για να χάσουν αυτές τις εκλογές. Αλλά στους αγνούς νεοδημοκράτες που ξαναψήφισαν το κόμμα όχι γιατί τους έπεισε αλλά γιατί δεν έβρισκαν άλλη  διέξοδο. Αυτοί ήταν που διατήρησαν τη ΝΔ στο 27,81% αλλά νομίζω για τελευταία φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: